Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΜια όμορφη εκδρομή στο Περτούλι

Μια όμορφη εκδρομή στο Περτούλι

Μια πραγματικά πολλή όμορφη εκδρομή πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» στο Περτούλι το Σαββατοκύριακο 25 και 25 Νοεμβρίου. Πρώτη στάση του Συλλόγου ήταν η τοξωτή γέφυρα της Πύλης που κατασκευάστηκε το 1527. Πρόκειται για γέφυρα μονότοξη με ημικυκλικό τόξο, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από πέτρα. Το άνοιγμα του τόξου της είναι 28,76 μ. στην ανατολική της όψη και 28,99 μ. στη δυτική όψη. Το μέγιστο ύψος του τόξου φθάνει τα 12,77 μ. Το συνολικό της μήκος είναι 65,67 μ. και το πλάτος του καταστρώματός της τα 2,10 μ. Η κατασκευή της αποσκοπούσε στη μοναδική, ως τις αρχές του 20ού αιώνα, οδική σύνδεση μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Επόμενες στάσεις του Συλλόγου στο ταξίδι προς το Περτούλι ήταν η Πύλη, η Ελάτη και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου το οποίο δεν λειτουργούσε αλλά είχε αρκετό χιόνι για να παίξουν μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν στην εκδρομή. Έπειτα από ποντιακό γλέντι και διανυκτέρευση στο πανέμορφο Περτούλι σ’ ένα πολύ όμορφο ξενοδοχείο ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου επέστρεψε επισκεπτόμενος τα Μετέωρα και το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα. Το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων βρίσκεται στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου και η ίδρυση ανάγεται στο τέλος του 12ου αιώνα ενώ οργανωμένη μονή κτίστηκε το πρώτο μισό του 15ου αιώνα. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα έχει ως σκοπό τη μελέτη και διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, την συμμετοχή σε μελέτες σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή της Πίνδου.

Ήταν μια πραγματικά πολλή όμορφη εκδρομή με πολύ πλούσιο πρόγραμμα που άφησε όλους τους συμμετέχοντες κατενθουσιασμένους.

Παυ. Περ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ