Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ« Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευόσμου

« Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευόσμου

Η ερωτική εκδίκηση, η παντοδυναμία του χρήματος, η διαφθορά των συνειδήσεων, η κατάπτωση των ηθών, των αρχών , των αξιών,  η  ανθρώπινη απληστία,  η παρακμή των πόλεων και η χρεοκοπία των ανθρώπων υπό την βαριά σκιά μιας κατεστραμμένης οικονομίας, είναι οι θεμέλιες βάσεις με τις οποίες ο συγγραφέας Φρήντριχ Ντύρενματ παρατηρεί, ανατέμνει και επικρίνει τις ηθικές νοοτροπίες και τα ιδανικά της Ευρώπης στο θεατρικό του έργο « Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ» το οποίο θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου σε Διασκευή – Σκηνοθεσία Ρίτσας Γεωργιάδου, στις 3-4 Νοεμβρίου και 1-2& 8-9 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου ( Μ. Αλεξάνδρου 57) στις 20.30.

Η Θεατρική παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Διοικητικών Υπηρεσιών, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού- Διεύθυνση  Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ» ανέβηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας από το Εθνικό  Θέατρο το 1961 σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή με την Κατίνα Παξινού στον ρόλο της Κλαίρ Ζαχανασιάν, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είχε επιμεληθεί ο Γιάννης Τσαρούχης.

Λίγα λόγια για το έργο
Στο μυθοπλαστικό πυρήνα του έργου κυριαρχούν ο οικονομικός και ηθικός μαρασμός των κατοίκων μιας πόλης που βιώνει την απόλυτη παρακμή της. Η ελπίδα έρχεται με την επίσκεψη μιας πάμπλουτης και εκκεντρικής κυρίας, η οποία υπόσχεται να βοηθήσει την πόλη, θέτοντας, ωστόσο, έναν ακραίο όρο, με  σκοπό να επιβάλλει – από θέση ισχύος – τη δική της παράδοξη δικαιοσύνη. Αναπάντεχα, οι πολίτες βρίσκονται μπροστά στο απόλυτο ηθικό δίλημμα: επιβίωση ή καταστροφή, ζωή ή θάνατος… Το ψυχολογικό υπόβαθρο και η στάση ζωής των πολιτών ξεδιπλώνονται σταδιακά και σταθερά, οδηγώντας στην κορύφωση και τη λύση μιας σπουδαίας θεατρικής τραγικής κωμωδίας.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Η ατομική, αλλά και η συλλογική ευθύνη – ως πολίτες – αποτελεί το επίκεντρο της κοινωνίας διαχρονικά.  Η αποποίηση της ευθύνης, το κρυφτό με τη συνείδησή μας, η ευκολία της απενεχοποίησης μας και η υποταγή – στη γενναιοδωρία κάποιων – με οποιοδήποτε αντάλλαγμα γιγαντώνονται ανεξέλεγκτα. Ιδιαίτερα, όταν διενεργούνται και με συλλογική υπόσταση. Ίσως, η “Επίσκεψη” μας δώσει μια μικρή ευκαιρία να αναλογιστούμε, να εκτιμήσουμε, να προσδιορίσουμε και να αναγνωρίσουμε – θαρραλέα όμως – το μερίδιο της ατομικής μα κυρίως της συλλογική μας ευθύνης απέναντι στη σημερινή καχεξία της κοινωνίας, της οποίας αποτελούμε μέλη.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ρίτσα Γεωργιάδου
Σκηνικά: Σπύρος Κόκκινος – Νίκος Καραγιάννης
Κοστούμια: Χριστίνα Μανώλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βασιλού
Χορογραφίες: Ραχήλ Θεοφάνους
Στίχοι στο τέλος της Α΄ Πράξης: Άρης Μπιτσώρης
Μουσική στο τέλος της Α΄ Πράξης: Νίκος Πανδής
Φώτα: Νίκος Χριστοφορίδης
Ήχος – Οπτικοακουστικά Μέσα:  Απόστολος Κύρου
Μουσική επιμέλεια: Ρίτσα Γεωργιάδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Πρώτος Πολίτης: Λάζαρος Γρηγοριάδης – Στέλιος Μπουικίδης
Δεύτερη Πολίτης  – Ζωγράφος: Μερόπη Γασπαράτου
Τρίτη Πολίτης – Σταθμάρχης: Μαρίνα Ψειράκη
Δήμαρχος: Κώστας Λαχουσίδης
Δασκάλα: Γιώτα Αθανασίου
Πάστορας: Βασίλης Σαρίκος – Ρίτσα Γεωργιάδου
Δικαστικός Κλητήρας: Γεωργία Δάρτση – Ρίτσα Γεωργιάδου
Ιλ: Κλεάνθης Μανδαλιανός
Κλαιρ: Κωνσταντίνα Γαλάνη
7ος, 8ος Σύζυγος – Δημοσιογράφος: Απόστολος Καλιαμπός
Τυφλός 1: Μανόλης Λιόλιος
Τυφλός 2: Ντίνος Μπαϊραμπάς
Μπάτλερ: Σωτήρης Νικολαΐδης
Αστυφύλακας: Κέλλη Δραγατά
Σύζυγος Ιλ: Δόμνα Κατσουπάκη
Γιός Ιλ: Θεόφιλος Σιδηρόπουλος
Κόρη Ιλ: Άννα-Μαρία Λομπτζόιτ
Πολίτης – Γιατρός: Πελαγία Καραϊλή

ΕΙΣΟΔΟΣ 3€
Τηλ. επικοινωνίας:
2310 759 766 2310 762 400

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ