Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Γονέων Κορδελιού Ευόσμου με την οποία ζητάει επείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα προβλήματα της σχολικής στέγης. Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:
“Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και το πρόβλημα της σχολικής ανεπάρκειας που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα. Νέο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι, πλέον το πρόβλημα της υπέρβασης του αριθμού των μαθητών σε σχέση με τις διαθέσιμες υποδομές, είναι ιδιαίτερα οξυμένο, εκτός από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται η ασφυκτική εικόνα με αυξητική τάση κάθε χρόνο είναι ενδημική, και στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ήδη και φέτος πολλά σχολεία έχουν φτάσει στα όριά τους. Αν δεν γίνει κάτι τώρα και μάλιστα σύντομα, φοβόμαστε ότι την επόμενη χρονιά οι μαθητές και οι γονείς του Δήμου μας θα αντιμετωπίσουνε το φαινόμενο της διπλοβάρδιας.
Εδώ και τουλάχιστον 16 χρόνια και ενώ ο αριθμός των νέων μαθητών συνεχώς αυξάνεται κατά πολύ, τα μόνα μέτρα που παίρνονται σταθερά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης είναι οι προσωρινού χαρακτήρα προκατασκευασμένες αίθουσες (προκατ) και το κλείσιμο διαδρόμων ή βοηθητικών χώρων με γυψοσανίδες.
Η σημερινή τραγική εικόνα για το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου συνίσταται στα παρακάτω:
- Ο αριθμός των προκατ και kibo αιθουσών διδασκαλίας που είναι σήμερα σε λειτουργία σε όλο το Δήμο αγγίζει τις 50. Μόνο το 25ο Δημοτικό Σχολείο του Ευόσμου (το μοναδικό Δημοτικό Σχολείο πάνω από την περιφερειακή οδό) λειτουργεί σήμερα με 14 προκατ αίθουσες και ένα τμήμα του φιλοξενείται σε κτίριο νηπιαγωγείου.
- Από το σύνολο των σχολικών αιθουσών, 117 είναι διαμορφωμένες με γυψοσανίδες σε διαδρόμους, ακατάλληλα και επικίνδυνα υπόγεια με καυστήρες χωρίς εξόδους κινδύνου και ανεπαρκή αερισμό αλλά και σε γυμναστήρια. Το 24ο Δημοτικό Ευόσμου φιλοξενείται εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία «προσωρινά», μέσα στο Δ.Α.Κ. Ευόσμου με τις αίθουσες διαμορφωμένες με γυψοσανίδες σε διάδρομο – έξοδο θεατών κάτω από τις κερκίδες του κλειστού γυμναστηρίου και σε αποδυτήρια. Στη Δ.Κ. Ελευθερίου Κορδελιού σε ασφυκτικές συνθήκες λειτουργούν συστεγαζόμενα το 1ο ΓΕΛ με το ΕΠΑΛ με τμήματα που λειτουργούν σε διαδρόμους ή κάτω από σκάλες και τουαλέτες και αποθήκες να έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας. Ομοίως το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό με το 3ο Γυμνάσιο Ελευθ. Κορδελιού με τμήματα του τελευταίου να λειτουργούν σε ξεχωριστό κτίριο και τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να περνούν καθημερινά δρόμο για το μάθημα. Το ΕΕΕΕΚ Ελευθερίου Κορδελιού είναι σε ακατάλληλο και επικίνδυνο χώρο και για το θέμα αυτό υπήρξε Εισαγγελική παρέμβαση.
- 18 καταστήματα μισθώνονται σε μόνιμη βάση για σχολεία, αίθουσες διδασκαλίας
- 50 αίθουσες διδασκαλίας λειτουργούν σε βιβλιοθήκες και αίθουσες εκδηλώσεων ή ακατάλληλους χώρους μαθημάτων. Το 22ο Δημοτικό Ευόσμου λειτουργεί μέσα σε χώρο σχολικού γυμναστηρίου ενώ ακόμη τέσσερις (4) αίθουσες του, λειτουργούν απομονωμένες σε προκατ, σε απόσταση 700 μέτρων από το σχολείο, δίπλα στον τερματικό σταθμό των αστικών λεωφορείων στην περιφερειακή οδό. Ολόκληρη η αποκομμένη περιοχή του Ευόσμου, άνωθεν της περιφερειακής οδού, με 10.000 περίπου κατοίκους, δεν έχει Γυμνάσιο και Λύκειο. Το Λύκειο που προορίζεται για την περιοχή (4ο Λύκειο Ευόσμου) λειτουργεί σήμερα προσωρινά σε Πολιτιστικό Κέντρο πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, κοντά στην περιοχή του Δενδροποτάμου ενώ το Γυμνάσιο (7ο Γυμνάσιο Ευόσμου) παραμένει ως εξαγγελία στα χαρτιά εδώ και πολλά χρόνια.
Τα παραπάνω είναι μόνο μία μικρή ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο Δήμο μας, αφού λίγο πολύ όλες σχεδόν οι σχολικές μονάδες λειτουργούν σε συνθήκες υπεράριθμου μαθητικού δυναμικού.
Με αφορμή την εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία του Δήμου μας η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” ζήτησε για ακόμη μια φορά από τον δήμαρχο κ. Πέτρο Σούλα να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για θέματα παιδείας ώστε να ενημερωθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι για την κατάσταση που επικρατεί και να ληφθούν αποφάσεις για δραστικές ενέργειες που θα έχουν στόχο τη διεκδίκηση της ανέγερσης νέων διδακτηρίων. Ελπίζουμε αυτή τη φορά ο Δήμος να ικανοποιήσει το αίτημα τρων γονέων και αυτό γιατί τη συνεδρίαση αυτή η Ένωσή μας την έχει ζητήσει εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες (από τις 12/12/2017) χωρίς ο Δήμος από τότε να απαντήσει στο αίτημα αυτό.
Εκτός από το πρόβλημα της ανεπάρκειας των σχολικών κτιρίων η Ένωση μας ζήτησε τη συνεδρίαση και για μία σειρά άλλων προβλημάτων των σχολείων που χρονίζουν και που δεν δόθηκε λύση – απάντηση, μέχρι σήμερα όπως:
- Το πρόβλημα με τον ακατάλληλο χώρο που στεγάζεται το ΕΕΕΕΚ της Δ.Κ. Ελευθερίου Κορδελιού.
- Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο 4ο ΓΕΛ Ευόσμου (πίσω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Μοναστηρίου), όπως είναι η στάθμευση αυτοκινήτων μέσα σε αύλειο χώρο, μπροστά ακριβώς από το σχολείο, η έλλειψη περίφραξης από την πλευρά των σιδηροδρομικών γραμμών (το σχολείο στεγάζεται σε κτίριο ακριβώς δίπλα στην ενεργή σιδηροδρομική γραμμή), η έλλειψη δέντρων, ο επικίνδυνος αύλειος χώρος με λακκούβες και στάσιμα νερά σε βροχοπτώσεις ειδικά στο πίσω μέρος της αυλής, οι επικίνδυνες πρίζες ρεύματος, μέσα στο σχολείο, η καθημερινή παρουσία υγρασία, σκουληκιών και εντόμων, κλπ..
- Η μόνιμη απουσία διαβάσεων πεζών στους δρόμους που περνούν οι μαθητές σχεδόν σε όλα τα σχολεία.
- Η ανεπάρκεια του μηχανισμού μεταφοράς των μαθητών από τα δημοτικά λεωφορεία.
- Το θέμα των πιστοποιητικών πυροπροστασίας/ και της νομιμοποίησης των σχολικών κτιρίων (για το θέμα αυτό εκκρεμεί απάντηση σε έγγραφο αίτημά μας προς την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών από τις 2/6/2017).
- Για την εξέλιξη του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.
- Για το ποσό της Σ.Α.Τ.Α. και την αξιοποίησή της για τα σχολεία.
Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κορδελιού Ευόσμου “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” δεν θα σταματήσει ποτέ τη διεκδίκηση για την ανέγερση νέων σχολείων στο Δήμο μας και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης για τα παιδιά.
Ζητούμε, το αυτονόητο, οι μαθητές μας και οι γονείς του Δήμου μας, το δικαιούνται.»