Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚινητοποίηση στη Θέρμη την 1η Οκτώβρη για το πρόβλημα της μεταφοράς των...

Κινητοποίηση στη Θέρμη την 1η Οκτώβρη για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών

Σε κινητοποίηση για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στο Δήμο Θέρμης προχωρούν μαθητές εκπαιδευτικοί και γονείς τη Δευτέρα 1 Οκτώβρη στις 8.30 π.μ. στο 2ο ΓΕΛ Μίκρας, μετά από κάλεσμα της Ένωσης Γονέων Θέρμης, των Συλλόγων Γονέων των σχολείων και της Β’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά βρίσκοντας 4 σχολεία του Δήμου Θέρμης να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών.

Επισημαίνεται ότι με βάση την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 24001/2013 απαιτείται απόσταση μεγαλύτερη των 1.200 μέτρων για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 3.000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων και 5.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων προκειμένου να εγκριθεί η μεταφορά των μαθητών. Επίσης, με βάση το νόμο αυτό, εκεί που υπάρχει δημόσια συγκοινωνία (ΟΑΣΘ) δεν εγκρίνεται μαθητικό δρομολόγιο με μισθωμένο λεωφορείο, όπως γίνεται στους υπόλοιπους οικισμούς.

«Μαραθώνιος» μετ’ εμποδίων μέχρι το σχολείο

Με βάση τα παραπάνω υπάρχουν 3 οικισμοί που δεν έχουν μεταφορά. Συγκεκριμένα οι μαθητές από το Πλαγιάρι του 2ου Γυμνασίου Μίκρας, που βρίσκεται στον Τρίλοφο, καλούνται να περπατήσουν πάνω από 2 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσουν σε έναν επαρχιακό δρόμο και με πολλούς κινδύνους. Οι μαθητές από το Ρύσιο του 2ου Γυμνασίου Θέρμης καλούνται να περπατήσουν πάνω από 1,5 έως 2 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσουν σε έναν επαρχιακό δρόμο με εξίσου πολλούς κινδύνους. Οι μαθητές από το Ρύσιο του 2ου ΓΕΛ Μίκρας καλούνται να πάνε στο σχολείο με το αστικό λεωφορείο, έχοντας όμως να διασχίσουν στην επιστροφή ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με μεγάλο κίνδυνο. Τέλος, οι 95 μαθητές από την Καρδία του 1ου ΓΕΛ Μίκρας καλούνται να πάνε στο σχολείο με το αστικό λεωφορείο, που όμως δεν τους χωρά. Παρά τις πιέσεις, ο ΟΑΣΘ αρνείται να βάλει επιπλέον λεωφορείο την ώρα της προσέλευσης και της αποχώρησης των μαθητών με συνέπεια να μένουν μαθητές εκτός λεωφορείου ή να στριμώχνονται όρθιοι βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους σε έναν επαρχιακό δρόμο με ανηφόρες, κατηφόρες και επικίνδυνες στροφές.

Λύση στη μεταφορά εδώ και τώρα

Η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων μαζί με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και τα Μαθητικά Συμβούλια τονίζουν ότι «απέναντι στην κατάσταση αυτή προβάλλει η κάθετη αντίδραση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αφού δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει τα δικαιώματα στη ζωή και τη μόρφωση των μαθητών.

Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος η μεταφορά των μαθητών, με πρόσχημα μάλιστα την υποτιθέμενη δύσκολη οικονομική κατάσταση».

Απαιτούν:

Να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα των συγκεκριμένων σχολείων ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας.

Να καταργηθούν τα χιλιομετρικά όρια στη μεταφορά των μαθητών στην επαρχία τα οποία καταργούν ουσιαστικά και στην πράξη το δικαίωμα των μαθητών να μεταφέρονται δωρεάν και με ασφάλεια στα σχολεία τους.

Αγωνίζονται για να δοθεί άμεσα μόνιμη λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ