Τελευταία

  Χρηματοδότηση για έργα ανάπλασης των σχολικών αυλών

  31-08-2018

  Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για ζωτικά έργα ανάπλασης των σχολικών αυλών μέσω του “ Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020”, πέτυχε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου με την έγκριση υλοποίησης της πράξης “Ανάπτυξη πρασίνου στις σχολικές αυλές του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου”.

  Πρόκειται για εκτεταμένες παρεμβάσεις ανάπλασης των σχολικών αυλών σε δύο μεγάλα σχολικά συγκροτήματα στα οποία στεγάζονται:

  α) τα 1ο, 2ο και νυχτερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου (μεταξύ των οδών Σμύρνης, Βόλβης, Νυμφαίου και Δημάρχου Αντώνη Τρίτση) και

  β) τα 5ο, 8ο, 20ο Δημοτικά Σχολεία καθώς και τα 1ο και 5ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Ολυμπιάδος, 17ης Νοέμβρη, Βεργίνας και Επαμεινώνδα.

  Τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 346.967,15€, εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ6 «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» και θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

  Την ικανοποίηση του για την έγκριση υλοποίησης των έργων εξέφρασε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Πέτρος Σούλας, τονίζοντας πως με την ολοκλήρωση των αναπλάσεων αλλάζει η όψη των σχολικών συγκροτημάτων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ποιοτικού σχολικού περιβάλλοντος. Παράλληλα – όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος – η ταυτόχρονη αύξηση του πρασίνου συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και στη βελτίωση του μικροκλίματος, καθώς μέσω του αειφόρου σχεδιασμού αποτρέπεται η δημιουργία θερμικής αστικής νησίδας.

  Συγκεκριμένα οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  Στον χώρο όπου στεγάζονται τα ΕΠΑΛ Ευόσμου θα τοποθετηθούν κράσπεδα, θα δημιουργηθούν 20 νέες θέσεις στάθμευσης με διάδρομους κυκλοφορίας που θα οδηγούν σε αυτές με υλικά κατασκευής υδατοπερατά και φιλικά προς το περιβάλλον (κεραμικό δάπεδο, κυβόλιθοι με ενδιάμεση φύτευση κ.λ.π.). Στο δυτικό προαύλιο χώρο του συγκροτήματος θα διαμορφωθεί χώρος πρασίνου συνολικής έκτασης περίπου 1,5 στρέμματος. Ο χώρος θα διαμορφωθεί σε πάρκο αναψυχής και ψυχαγωγίας για τους μαθητές και περιλαμβάνει φυτεύσεις, ένα μονοπάτι με κολυμπητές πλάκες πεζοδρομίου και μία αυτόνομη, διακοσμημένη με αναρριχώμενα φυτά πέργκολα με αμφιθεατρική διάταξη που αναβαθμίζει αισθητικά το χώρο και προσφέρει την κατάλληλη σκίαση και δροσιά, αποτελώντας υπαίθριο χώρο συνάθροισης και ανάπτυξης κοινωνικών επαφών των μαθητών.

  Στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζονται τα 5ο, 8ο, 20ο Δημοτικά Σχολεία καθώς και τα 1ο και 5ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου, δεν θα γίνει καμία οικοδομική εργασία παρά μόνο εργασίες πρασίνου στους υφιστάμενους διαμορφωμένους χώρους.

  Στις αυλές και των δυο σχολικών συγκροτημάτων πρόκειται να διαμορφωθούν χώροι πρασίνου με χλοοτάπητα, όπου θα φυτευτούν δένδρα και θάμνοι, ενώ θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης των υφιστάμενων χώρων με εγκατεστημένο πράσινο. Στα παρτέρια -παλιά και νέα- θα γίνει φύτευση και θα κατασκευασθεί δίκτυο άρδευσης.

  Όλες οι παρεμβάσεις ανάπλασης στις σχολικές αυλές θα εξασφαλίσουν αισθητική αναβάθμιση, θέσεις σκίασης και εναλλαγή εικόνων ανάλογα με τις εποχές (άνθηση, καρποφορία, φυλλοβόλα – αειθαλή είδη), δημιουργώντας ένα ευχάριστο σχολικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργείται με το συνδυασμό δένδρων μεγάλης ανάπτυξης και τη φύτευση διαφόρων θάμνων καθώς και φυτών εδαφοκάλυψης.

  You must be logged in to post a comment Login