Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑπαιτούν μέτρα για συνθήκες υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς

Απαιτούν μέτρα για συνθήκες υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς

Σε συνεχή πάλη απέναντι σ’ αυτούς που μας καλούν να συνεχίσουμε να θυσιάζουμε την υγεία μας και το σύνολο των δικαιωμάτων μας στο βωμό της αντιλαϊκής πολιτικής, καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιούλη, με θύμα 25χρονη εργαζόμενη σε αρτοζαχαροπλαστείο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα διεκδικεί να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς!

Το κλαδικό Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός εργατικού ατυχήματος στον κλάδο μας με τραγική κατάληξη. Το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιούλη, 25χρονη συναδέλφισσα που δούλευε την ώρα εκείνη σε αρτοζαχαροπλαστείο των Αμπελοκήπων, βρήκε φριχτό θάνατο όταν την καταπλάκωσε μηχάνημα, κατά την προσπάθεια μεταφοράς του με το εσωτερικό ασανσέρ του καταστήματος.

Κλιμάκιο του συνδικάτου μας έσπευσε στο χώρο με σκοπό την εξασφάλιση της πλήρης διερεύνησης των συνθηκών του εργατικού δυστυχήματος. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους της συναδέλφισσας και διαβεβαιώνουμε πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που πρέπει.

Όχι άλλοι νεκροί εργαζόμενοι!

Πρόκληση αποτελεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σχετικά με το δυστύχημα στην οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει την “επιτακτική ανάγκη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλειάς, τόσο από τους εργοδότες όσο και από την Πολιτεία”, όταν ο ίδιος από το κυβερνητικό πόστο φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Διαφημίζει την έξοδο από τα μνημόνια και την τάχα δίκαιη ανάπτυξη, όταν συνεχώς όλο και πιο συχνά μαθαίνουμε για άλλο ένα εργατικό ατύχημα που έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα εκατοντάδες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ξέρουμε πως η “δίκαιη ανάπτυξη”, στην οποία αναφέρεται, έρχεται μόνο στις τσέπες των εργοδοτών μας και μόνο με την προϋπόθεση εμείς να δουλεύουμε όλο και πιο εντατικά, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Είναι ειρωνικό να μιλούν για προστασία της ανθρώπινης ζωής όταν είναι οι ίδιοι που έχουν αποδεκατίσει τους φορείς ελέγχου και ασφάλειας, ενώ παράλληλα έχουν εδραιώσει την εντατικοποιημένη εργασία στον κλάδο μας και σε πολλούς άλλους. Σφιχταγκαλιασμένοι κυβέρνηση και εργοδότες με μοναδικό τους μέλημα την αύξηση των κερδών τους είναι η αιτία για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τις μειώσεις προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας που αυξάνουν την επικινδυνότητα οδηγώντας σε όλο και πιο συχνά εργατικά ατυχήματα.

Ως πότε θα παίζουμε τη ζωή μας κορόνα – γράμματα; Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς!

Το συνδικάτο μας θα συνεχίσει να παλεύει απέναντι σε αυτούς που μας καλούν να συνεχίσουμε να θυσιάζουμε την υγεία μας και το σύνολο των δικαιωμάτων μας στο βωμό της αντιλαϊκής πολιτικής. Διεκδικούμε πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ