Τελευταία

  «Από τον Πόντο στην Ελλάδα ο Ποντιακός Ελληνισμός στην πρωτοπορία της πολιτιστικής δημιουργίας»

  10-06-2018

  Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» για την εκδήλωση που πραγματοποίησε την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου και η οποία ήταν αφιερωμένη στην πολιτιστική δημιουργία των Ποντίων και στη διάσωση της Ποντιακής διαλέκτου. Αναλυτικά το δελτίο τύπου είναι το παρακάτω:

  “Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου, πραγματοποίησε εκδήλωση την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου αφιερωμένη στην πολιτιστική δημιουργία των Ποντίων και στη διάσωση της Ποντιακής διαλέκτου.

  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το τμήμα της παιδικής Ποντιακής χορωδίας του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» παρουσίασε διασκευασμένα από τη δασκάλα της χορωδίας και μουσικό Ξένια Κωνσταντινίδου τα τραγούδια «την πατρίδα μ έχασα», «πάρθεν η Ρωμανία» και σε διασκευή της ορχήστρας «Amalgamation chor» «τη τρίχας το γεφύρ», ενώ αμέσως μετά η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοβούνου “ΚΡΕΜΙΤΣΑ” παρουσίασε την ποντιακή θεατρική παράσταση “Ταπιάτ κι αλλάζομεν” σε σενάριο και σκηνοθεσία του προέδρου του Συλλόγου, κυρίου Παύλου Παραστατίδη.

  Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Παύλο Παραστατίδη και τους συντελεστές της θεατρικής παράστασης «ταπιάτ κι αλλάζομεν» Γιάννα Σιδηροπούλου, Λευτέρη Βογιατζή, Σοφία Δενεσίδου, Τάκη Τσαγκαλίδη, Δέσποινα Μπαρουλάκη, Δώρα Κινατίδη, Μιχάλη Χριστοφορίδη, Ηλία Τσαγγαλίδη, Τασούλα Ευσταθιάδου, Μαρία Χριστοφορίδου, Θωμά Αθανασιάδη, Ελένη Σαββίδου, Κωνσταντίνα Χατζηιωαννίδου.

  Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», κυρία Θεοδώρα Κερογλίδου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η οριστική, η πραγµατική δικαίωση για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισµού – όπως και για τις γενοκτονίες όλων των άλλων λαών παντού στη Γη – θα έρθει µόνο όταν πάψουν οι πόλεµοι και τα συµφέροντα που τους προκαλούν. Όταν όλοι οι λαοί αδελφωµένοι θα παλεύουν για την κοινή προκοπή τους, χωρίς µίση και ανταγωνισµούς. Και ο Ποντιακός Ελληνισµός αποτελεί παράδειγµα προς µίµηση από αυτήν την άποψη, γιατί παρά τις καταστροφές που υπέστη, παρά τον απέραντο πόνο και την προσφυγιά, µπόρεσε να ορθοποδήσει, µπόρεσε να προκόψει στην Ελλάδα και να κρατήσει τις ιδιαίτερες παραδόσεις και την ιστορία του». Αργότερα η κυρία Κερογλίδου, καλώντας τον σενοριογράφο και σκηνοθέτη του θεατρικού έργου και προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοβούνου να προλογίσει το θέατρο, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του Μεσόβουνου λέγοντας ότι «το Μεσόβουνο είναι μια μεγάλη ιστορία δόξας και αυτοθυσίας του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς και παραδείγματος ελεύθερων ανθρώπων που δε φείδονται θυσιών μπροστά στον αγώνα για την ελευθερία. Το Μεσόβουνο περικυκλώθηκε και κάηκε δύο φορές από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, για το ανυπότακτο του Ποντιακού πληθυσμού του. Οι εκτελεσμένοι Πόντιοι Μεσοβουνιώτες ξεπέρασαν συνολικά τους 300. Γι’ αυτό είναι μεγάλη μας χαρά και μεγάλη μας τιμή να φιλοξενούμε σήμερα εδώ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευόσμου τη θεατρική ομάδα ενός τόσο ιστορικού χωριού».

  Την εκδήλωση εκ μέρους του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορδελιού Ευόσμου, κύριος Ζαχαρίας Σεμερτζίδης ο οποίος όχι μόνο στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά στο τέλος της παράστασης έγινε ένα με τους ηθοποιούς χορεύοντας μαζί τους επάνω στη σκηνή. Τη θεατρική παράσταση προλόγισε, όπως προαναφέραμε, ο κύριος Παύλος Παραστατίδης.

  Ο Σύλλογος μας ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο για την επιτυχία της εκδήλωσης και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.”

  You must be logged in to post a comment Login