Τελευταία

  Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 και 23 Μάη προχωρούν οι σχολικές καθαρίστριες

  17-05-2018

  Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 και 23 Μάη προχωρούν οι σχολικές καθαρίστριες.

  Κάλεσμα στα σωματεία των καθαριστριών και τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ, να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία, βάζοντας στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο κλάδος, με αιχμή το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία, τον τερματισμό της ομηρίας, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί απεργιακή απάντηση σε κάθε σχολείο, πόλη, περιφέρεια!

  Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

  «Δεν αρκούν πλέον οι καθιερωμένες ετήσιες κινητοποιήσεις-τουφεκιές στον αέρα! Είναι ανάγκη να πάρουν την πρωτοβουλία οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κάθε μέρα ανάμεσα σε κουβάδες και σφουγγαρίστρες, που μόνοι τους και μέσα σε δύσκολες συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας και απληρωσιάς, φροντίζουν για την υγιεινή των παιδιών μας, για την καθαριότητα των σχολείων, των αιθουσών, των εργαστηρίων.

  Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, που δουλεύουν καθημερινά με αυταπάρνηση και αθόρυβα σε έναν από τους πλέον ευαίσθητους τομείς και οι μαθητές τούς ξέρουν με τα μικρά τους ονόματα, όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως τους κρατούν για χρόνια σε συνθήκες ομηρίας.

  Οι συμβάσεις έργου και για αυτή τη χρονιά λήγουν τον προσεχή Ιούνη. Αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού έτους και για πολλοστή φορά οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, στο άγχος, στην ανασφάλεια. Πέρα από αοριστίες και αερολογίες, το πιο προωθημένο που έχουν ακούσει οι εργαζόμενοι ως υπόσχεση από κυβερνητικά χείλη, είναι η εξέταση της δυνατότητας να υπογραφούν συμβάσεις δίχρονης διάρκειας. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει για τις απαράδεκτες και συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, για το ύψος τους, για τη στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

  Οι παραπάνω κυβερνητικές προτάσεις που δειλά – δειλά συζητούνται, μεγαλώνουν απλά και μόνο τη διάρκεια ομηρίας. Τέτοιες προτάσεις έχουν γίνει από την πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις της βιτρίνας και περιοδειών ανά την Ελλάδα μόνο και μόνο για να μαζέψουν κουκιά από εργαζόμενους που ψάχνουν λύτρωση στο καθημερινό Γολγοθά τους, υπονομεύουν και πυρπολούν το πάγιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, βαδίζοντας πλάι στα χνάρια των κυβέρνησης, στην κατεύθυνση ανακύκλωσης της ανεργίας.

  Δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες! Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους απομονώσουν. Είναι οι άνθρωποι της εργοδοσίας στις γραμμές των εργαζόμενων. Προέρχονται από σωματεία-εργοδοτικά μορφώματα, έχουν συναλλαγές και άριστες σχέσεις με την εργοδοσία.

  Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ! Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε όλους τους εργασιακούς χώρους είτε έχουν συμβάσεις με το Δημόσιο είτε έχουν συμβάσεις με εργολάβους, βιώνουν με τον πιο βάρβαρο και τραγικό τρόπο την απόλυτη εκμετάλλευση, την τρομοκρατία, την ανασφάλεια. Βράζουν στο ίδιο καζάνι όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

  Είναι ανάγκη σήμερα να συζητήσουμε για ενιαία συλλογική σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να κάνουμε στην άκρη το διαχωρισμό και τη διάσπαση του κλάδου που εξυπηρετεί το κράτος, την εργοδοσία, τις εργολαβίες. Ίδια ή παραπλήσια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε εργάζονται με συμβάσεις εργολάβων είτε με τις πολυδιαφημιζόμενες κυβερνητικές συμβάσεις. Ίδια ή παραπλήσια προβλήματα στους μισθούς και στη διάρκεια της εργασίας αντιμετωπίζει το σύνολο του κλάδου που εργάζεται φαινομενικά στο Δημόσιο δηλαδή σε οργανισμούς, φορείς, χώρους Υγείας και Εκπαίδευσης, υπηρεσίες.

  Τα σωματεία των καθαριστριών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν όλους τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα, με μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση και τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό.

  Να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας, να δυναμώσουμε το διεκδικητικό μας αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αυξήσεις στους μισθούς μας, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πάρουμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα!».

  You must be logged in to post a comment Login