Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΝΕΑΝα πληρωθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης

Να πληρωθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης

«Να πληρώσει ό,τι οφείλει η διοίκηση Μπουτάρη στους εργαζόμενους και να εφαρμοστούν επιτέλους οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας», ζητά η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Δήμου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας ότι για ακόμη μία φορά η διοίκηση Μπουτάρη καθυστερεί για μήνες πληρωμές προς τους εργαζόμενους του δήμου.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ σημειώνει ότι:

«α) Ενώ από το Νοέμβρη υπάρχει η απόφαση -βάση νόμου- για την καταβολή σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας που δεν αποδόθηκαν στους δικαιούχους εργαζόμενους τα έτη 2012-2016, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί. Έχουν περάσει 6 μήνες από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και η διοίκηση με διάφορες δικαιολογίες τρενάρει την πληρωμή.

β) Η διοίκηση Μπουτάρη δεν καταβάλλει δεδουλευμένα εργαζομένων στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες. Στην υπηρεσία καθαριότητας οφείλονται στους εργαζόμενους από 1/1/2018 οι προσαυξήσεις του μισθού για εργασία τη νύχτα και Κυριακή-αργίες. Ειδικά στην καθαριότητα, το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει γίνει μόνιμο, μια και η διοίκηση για τους δικούς της λόγους δεν έχει σκοπό να το λύσει. Καταντάει γελοία η δικαιολογία ότι την ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα την έχει η επίτροπος του ελεγκτικού συμβουλίου.

Στις υπηρεσίες του δήμου συνεχίζεται και η μη τήρηση αυτής της ελάχιστης νομοθεσίας που υπάρχει για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Εδώ και χρόνια δεν αποδίδονται τα ΜΑΠ, δεν γίνεται εκπαίδευση των εργαζομένων, κυκλοφορούν παλιά και επικίνδυνα οχήματα – δεν υπάρχει απόφαση και διάθεση να αγοραστούν νέα οχήματα συγκεκριμένων τύπων που είναι αναγκαία, δεν γίνονται οι εμβολιασμοί και οι ετήσιες εξετάσεις που προβλέπονται στους εργαζόμενους, η κατάσταση σε αρκετά εργοτάξια είναι άθλια, η εργασία εντατικοποιείται κ.ά».

Η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι την ίδια ώρα που δεν τηρούνται κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και είναι συχνά τα εργατικά ατυχήματα, ιδιωτικές εταιρίες έχουν κατακλύσει τις υπηρεσίες του δήμου. Παράλληλα, ασκεί κριτική στις δυνάμεις που πλειοψηφούν στα σωματεία εργαζομένων του Δήμου που «ασχολούνται με τις μεταξύ τους ίντριγκες και κόντρες» και δεν λένε κουβέντα για τα παραπάνω.

Η ΔΑΣ δηλώνει πως θα προσφύγει στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη στάση που κρατάει και θα κρατήσει η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ. Και καταλήγει:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και σε επίπεδο δήμου Θεσσαλονίκης είναι συνέπεια της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να δώσουν απάντηση οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ