Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία απαιτεί καθολική εφαρμογή της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων και να σταματήσει η κοροϊδία με την «αλά καρτ» εφαρμογή της. Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:
«Ανακοινώθηκαν στις 23 Απριλίου από το υπουργείο Παιδείας οι 184 – τελικά – δήμοι στους οποίους πρόκειται να εφαρμοστεί από την προσεχή σχολική χρονιά (2018 – 2019) η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
Η δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για την οποία χύθηκαν τόσα κροκοδείλια δάκρυα, δόθηκαν τόσες υποσχέσεις και συστάθηκαν τόσες (τριμερείς) επιτροπές ανά τη χώρα, αναβάλλεται και πάλι, αφού σύμφωνα με όσα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για τον αριθμό των δήμων ανά Περιφέρεια στους οποίους υπήρχε θετική εισήγηση και ομόφωνη απόφαση της τριμερούς επιτροπής, πρόκειται για: 15 από τους 38 δήμους (ποσοστό 39%), που αντιστοιχεί στο 28% των κατοίκων, στην Κεντρική Μακεδονία.
Το υπουργείο προπαγανδιστικά χρησιμοποιεί ως μέτρο τον αριθμό των δήμων (184 από τους 325 της χώρας), όμως στην πραγματικότητα η υποχρεωτικότητα προχωρά κυρίως σε δήμους με μικρό αριθμό πληθυσμού, ή αλλιώς αφορά πληθυσμιακά πολύ λιγότερο από το μισό πληθυσμό της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας από τους μεγαλύτερους δήμους της περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, αποκλείοντας έτσι χιλιάδες παιδιά που και πάλι οι γονείς τους θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τροφεία σε παιδικούς σταθμούς στον κάθε Δήμο. Στην περιφερειακή ενότητα Σερρών δεν υπάρχει κανένα νηπιαγωγείο ενταγμένο στην δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
Ακόμα όμως και εκεί που πρόκειται να εφαρμοστεί, σε πολλές περιπτώσεις προκρίνονται λύσεις στην κατεύθυνση της δημιουργίας τμημάτων με 25 μαθητές, μετακίνηση νηπίων κλπ. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διεύρυνση των δομών με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και για μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών και του απαραίτητου προσωπικού.
Έτσι, αντί να πάρει μέτρα για καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, το υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει ότι αυτή θα γίνει σταδιακά κατά δήμους, σε βάθος τριετίας για τα παιδιά που συμπληρώνουν, την 31η Δεκέμβρη του έτους εγγραφής, την ηλικία των 4 ετών.
Καλούμε συλλόγους Γονέων, Ενώσεις Γονέων να διεκδικήσουν
- Να γραφτούν όλα τα παιδιά 4-6 ετών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία με τις αντίστοιχες υποδομές και προσωπικό.
- Δημιουργία σύγχρονων, λειτουργικών και ασφαλών αιθουσών Νηπιαγωγείων εδώ και τώρα. Να μπει τέλος στο άθλιο καθεστώς να στεγάζονται Νηπιαγωγεία σε ισόγεια πολυκατοικιών και ακατάλληλα κτίρια. Αυτό δεν αξίζει στα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς.
- Να λειτουργήσει παντού ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά, με παιδαγωγικούς όρους, με σίτιση και υποδομές και όχι ως πάρκινγκ παιδιών.
- Να καταργηθεί η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Αποόφαση) και να θεσμοθετηθεί η δίχρονη πανελλαδικά με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας, που πρέπει να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές και να προσλάβουν εκπαιδευτικούς.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Καμία απόλυση αναπληρωτή. Μονιμοποίηση όλων, εξίσωση των δικαιωμάτων τους και μέτρα στήριξής τους.
- Δεκαπέντε παιδιά ανά νηπιαγωγό και τμήμα, ώστε να μπορεί να γίνεται με τους απαραίτητους όρους η παιδαγωγική πράξη και όχι να στοιβάζονται τα παιδιά μέσα στις τάξεις.
- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως είναι οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών, με ευθύνη του κράτους και με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (μάγειροι, τραπεζοκόμοι…)
- Χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας όλων των Νηπιαγωγείων. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών.
- Στελέχωση των Νηπιαγωγείων με προσωπικό Ειδικής Αγωγής, Τμήματα Ένταξης, παράλληλη στήριξη, πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση που θα στηρίζει τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
- Ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας, με ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία εμπλοκή δήμων, ΜΚΟ και επιχειρήσεων.
Καθολική εφαρμογή της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων και να σταματήσει η κοροϊδία με την «αλά καρτ» εφαρμογή της».