Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευόσμου το παραμύθι «Η Ανδρομάχη και οι δράκοι»

29-03-2018

Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευόσμου η παρουσίαση του παραμυθιού «Η Ανδρομάχη και οι δράκοι». Την παρουσίαση έκανε η δασκάλα Φωτεινή Ιμβριώτη ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος της ΑΣΓΜΕ. Για το παραμύθι μίλησαν η Ειρήνη Κερογλίδου η οποία το ζωγράφισε, ο συγγραφέας Σταύρος Μουμουλίδης και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου Λεωνίδας Ναθαναηλίδης. Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.

«Η αλήθεια είναι ότι το να μιλήσεις για ένα παραμύθι είναι τελικά δύσκολο γιατί μέσα στα παραμύθια κρύβονται πολλές φορές μεγάλες αλήθειες. Αλήθειες που εμείς οι μεγάλοι σπάνια λέμε στα παιδιά και πολλές φορές τις παρουσιάζουμε σαν παραμύθια. Ορισμένες φορές τα παραμύθια έρχονται να μας δείξουν με τον πιο χαρακτηριστικό και τον πιο καθαρό τρόπο την πραγματικότητα της ζωής. Πατάνε πάνω σε καθημερινές ιστορίες και ακουμπάνε σε πραγματικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Δείχνουν τον δρόμο για μια άλλη κοινωνία, για έναν άλλο κόσμο φτιαγμένο από άλλα υλικά που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια, χωρίς ανεργία. Για ένα τέτοιο παραμύθι θα μιλήσουμε σήμερα…», ξεκίνησε την εισαγωγή του ο Θανάσης Κοκονάς.

«”Η Ανδρομάχη και οι δράκοι” είναι ένα αλληγορικό παραμύθι στο οποίο ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συμβολικές μορφές για να διηγηθεί την ιστορία των κοινωνικών αγώνων του ανθρώπου… Η Ανδρομάχη δεν είναι πλάσμα της φαντασίας. Υπάρχει, αλλά μόνο οι άνθρωποι μπορούν να της δώσουν σάρκα και οστά. Γιατί δεν πρόκειται για τη συνηθισμένη καλή νεράιδα των παραμυθιών που θα τους ελευθερώσει και θα τους οδηγήσει στην ευτυχία με μια κίνηση του μαγικού ραβδιού της. Η Ανδρομάχη είναι ο δρόμος κι ο προορισμός… Η Ανδρομάχη διδάσκει στους ανθρώπους πως δεν υπάρχουν σωτήρες, ούτε μαγικές συνταγές δοσμένες άνωθεν. Πως όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, δε ζητούν χάρη αλλά απαιτούν να τους επιστραφεί ο κλεμμένος κόπος τους… Τελειώνοντας και συνοψίζοντας θα έλεγα πως ο συγγραφέας μας αφηγείται μια φαντασιακή αλλά όχι φανταστική ιστορία. Χρησιμοποιώντας σε αρκετά σημεία έναν έμμετρο ποιητικό λόγο και ποικίλους συμβολισμούς δημιουργεί εικόνες που μπορεί να παραπέμπουν σε παραμύθι αλλά κρύβουν μέσα τους αδιαμφισβήτητες αλήθειες. Αλήθειες που πρέπει να κρατήσουμε στην καρδιά και στο μυαλό μας μέχρι να χορέψουμε κι εμείς τον πυρρίχιο που μας περιγράφει», είπε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση του παραμυθιού η δασκάλα Φωτεινή Ιμβριώτη.

«Η πρόταση να ζωγραφίσω το παραμύθι ήταν μια πρόκληση για μένα» ανέφερε η Ειρήνη Κερογλίδου που ζωγράφισε το παραμύθι.

Ο συγγραφέας του παραμυθιού, Σταύρος Μουμουλίδης, μίλησε για τον τρόπο που γεννήθηκε το παραμύθι και για τις μορφές του παραμυθιού! Η Ανδρομάχη και ο Χρηστάκης που έδωσαν τα ονόματά τους στη Λαϊκή Εξουσία και στον υποκειμενικό παράγοντα δεν είναι φανταστικά ή τυχαία πρόσωπα! Η Ανδρομάχη και ο Χρηστάκης ήταν άνθρωποι που αφιέρωσαν την ζωή τους στον αγώνα για εκείνην την κοινωνία την χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η Ανδρομάχη κι ο Χρηστάκης ήταν μαχητές της λευτεριάς και της ανθρωπιάς.

«Τα σημάδια της Ανδρομάχης βρίσκονται παντού. Στους δρόμους, στα χώματα, στους τοίχους, στους βράχους, στα ποτάμια, στις πέτρες, στις λίμνες, στα δέντρα και στο θρόισμα των φύλλων τους, στις θάλασσες, στα σύννεφα, στο μούγκρισμα του ανέμου, στις σταγόνες της βροχής, στο πέταγμα των πουλιών, στις νιφάδες του χιονιού που πέφτουν στον αυχένα τις Νιάλας, στις Πύλες του Γράμμου, στη βίγλα του Βέρνου. Τα σημάδια της Ανδρομάχης βρίσκονται στη σθεναρή αντίσταση αυτού του χωριού να υποκύψει στα κελεύσματα αποδοχής της επιστροφής στο Μεσαίωνα, βρίσκονται στη βοή της διαδήλωσης, βρίσκονται σ’ εκείνην τη στεντόρεια φωνή “εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι…” που μόνο σ’ αυτό το χωριό έμεινε ν’ ακούγεται με τέτοια δύναμη και τέτοια αποφασιστικότητα. Τα σημάδια της Ανδρομάχης βρίσκονται σήμερα παντού μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα και σίγουρα και η ίδια η Ανδρομάχη τριγυρίζει ανάμεσά μας. Η “Ανδρομάχη και οι δράκοι” δεν είναι απλά αλληγορικό παραμύθι! Είναι σημάδι που άφησε πίσω της το πέρασμα της Ανδρομάχης από αυτό το χωριό!» ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου Λεωνίδας Ναθαναηλίδης.

You must be logged in to post a comment Login