Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΜαζική παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα στην Παιδεία. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αναπτυξιακή φιέστα της κυβέρνησης για την Κεντρική Μακεδονία, που αφήνει έξω από τους σχεδιασμούς της την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών της στη μόρφωση, αλλά και τις νέες προκλητικές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης για επιβολή τέλους εγγραφής για τους φοιτητές στα Πανεπιστήμια.

Γονείς και εκπαιδευτικοί ανέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης που υπάρχει σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με χιλιάδες μαθητές να στοιβάζονται σε αίθουσες παραπήγματα, σε kibo, σε προκάτ, δίπλα σε λεβητοστάσια, ανάμεσα σε κλιμακοστάσια, με τους μαθητές στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας να κάνουν μάθημα παρέα με τα ποντίκια. Επίσης ανέδειξαν το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών που αφήνει εκατοντάδες παιδιά εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω της μη μεταφοράς τους στα σχολεία.

Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση έρχεται στην Κεντρική Μακεδονία για την «αναπτυξιακή» φιέστα έχοντας στις αποσκευές το αντιλαϊκό έργο των τριών μνημονίων και τη συνεχόμενη υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης όπως επιτάσσει ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ. Και έχει πολύτιμους συμπαραστάτες τους δημάρχους και την Περιφέρεια, την αξιωματική αντιπολίτευση, που λένε ότι με αυτά που έχουμε με αυτά πορευόμαστε.

Και ξεκαθαρίζουν ότι «οι γονείς δεν συμβιβάζονται με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα σχολεία, είναι αποφασισμένοι να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται και βάζουν τις ζωές τους και των παιδιών τους σε ένα καθεστώς παρατεταμένης “φτωχοποίησης”».

Οι φοιτητές ξεκίνησαν την κινητοποίηση με προσυγκέντρωση στην Πρυτανεία και στη συνέχεια συντεταγμένα έφτασαν στο Δημαρχείο. Διαδήλωσαν με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστιακοί φοιτητές καθώς και συνολικότερα τις εξελίξεις στην Παιδεία με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, την παιδαγωγική επάρκεια για τις καθηγητικές σχολές, τη χρόνια πολιτική υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων.

Με φωτογραφίες που αποτύπωναν την άθλια κατάσταση των φοιτητικών εστιών, αλλά και με συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, δίδακτρα και τέλη δεν μπαίνουν στις σχολές», ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στον αγώνα για τις σπουδές τους.

Απαίτησαν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στο ύψος των αναγκών τους. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα. Όλη η γνώση να είναι ενταγμένη στο πτυχίο και όχι σε πανάκριβα πιστοποιητικά. Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Καμία σκέψη για τέλη εγγραφής στα προπτυχιακά. Να σταματήσει τώρα κάθε επιχειρηματική δράση στις σχολές.

Ειδικότερα για τις εστίες, διεκδικούν: «Να ανοίξει μόνιμα, χωρίς διακοπές το εστιατόριο της εστίας, να έρθουν όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα, να ξεκινήσει ξανά η συντήρηση, να επιδιορθωθεί άμεσα και μόνιμα το ζήτημα της θέρμανσης και του ζεστού νερού. Άμεση λύση σε όλα τα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν. Πλήρη επιδιόρθωση όλων των βλαβών σε δωμάτια. Επαρκές προσωπικό για τη φύλαξη. Όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες της εστίας.

Έξω οι εργολαβίες από τις εστίες και τις σχολές μας. Τα κέρδη τους δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες μας. Σίτιση, συντήρηση, φύλαξη, καθαριότητα στην ευθύνη του κράτους. Να προσληφθεί επαρκές και μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό.

Να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχείο με ευθύνη του κράτους για τους 222 φοιτητές που έχουν απορριφθεί από τις εστίες και να γίνει ανέγερση νέων εστιών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ