Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η λογική του παραλόγου…

Γιατί υπάρχουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων;! Για να διεκδικούν τη βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες μαθαίνουν γράμματα οι μαθητές. Από ποιους απαρτίζονται οι σύλλογοι γονέων; Απαρτίζονται από ανθρώπους με διαφορετικό παρελθόν, εμπειρίες, απόψεις. Σαφώς και δε μπορούν πάντα να συμφωνούν και θα υπάρξουν συμπάθειες και αντιπάθειες μεταξύ τους, σε αυτά όμως μπορεί να βάλει τάξη  η τήρηση του καταστατικού του κάθε συλλόγου!!

Υπάρχει όμως η περίπτωση συλλόγου που ενώ η λειτουργία του ξεκίνησε κανονικά στην πορεία  προέκυψε ένα προσωπικό πρόβλημα της προέδρου με μέλος του συλλόγου. Παρόλο που δεν ήταν θέμα που άπτονταν της δικαιοδοσίας του συλλόγου η πρόεδρος με επανειλημμένες οχλήσεις προς τα υπόλοιπα μέλη και όχι μόνο, στηριζόμενη στην άγνοια κάποιων μελών και εκμεταλλευόμενη την απουσία άλλων μελών από κάποιες συνεδριάσεις του Δ.Σ., κατάφερε να ψηφιστεί η κλήση σε απολογία του μέλους με το οποίο η ίδια βρισκόταν σε αντιπαράθεση. Το συγκεκριμένο μέλος του Δ.Σ. λόγω του κλίματος που υπήρχε, δεν παραβρέθηκε σε συνεδριάσεις για να μην οξυνθεί η κατάσταση δεδομένου ότι η πρόεδρος ήταν έξω φρενών.

Η Προέδρος εκμεταλλευόμενη τις 3 απουσίες από συνεδριάσεις του Δ.Σ. του συγκεκριμένου μέλους, συνέταξε μόνη της το κείμενο της κλήσης σε απολογία χωρίς να ενημερώσει την γραμματέα του συλλόγου, το σφράγισε με μια απλή σφραγίδα (για την οποία δεν είχε γνώση η γραμματέας) και το έστειλε με συστημένο φάκελο. Πριν παρέλθει το 10ημερο που είχε διορία το μέλος του Δ.Σ. για να απολογηθεί, η πρόεδρος έστειλε δεύτερο συστημένο φάκελο ειδοποιώντας το για τη διαγραφή του. Τα Άρθρα του καταστατικού περί διαγραφής και περί εξερχομένων και σφραγίδας λένε τα παρακάτω.

«Αν μέλος του ΔΣ απουσιάζει αδικαιολόγητα από 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις καλείται σε έγγραφη απολογία μέσα σε 10 μέρες με πρόσκληση των μελών του ΔΣ. ΑΝ η δικαιολογία του είναι ανεπαρκής ΚΑΙ δε συμμορφωθεί, θεωρείται παραιτημένο και αναπληρώνεται».

Το μέλος ούτε που πρόλαβε να απολογηθεί ώστε να εξεταζόταν το ενδεχόμενο της ανεπάρκειας, ούτε πρόλαβε να συμμορφωθεί!!

Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει δηλαδή!!!

Ως εκ τούτου η διαγραφή είναι άκυρη!!

Σε άλλο σημείο του καταστατικού αναφέρει «(ο πρόεδρος) …συνυπογράφει με τον γραμματέα όλα τα έγραφα του συλλόγου…»   και επίσης «η σφραγίδα του συλλόγου είναι κυκλική και φέρει την επωνυμία του συλλόγου και το έτος ίδρυσης».

Μετά το πέρας των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου η πρόεδρος πάντα ενημέρωνε για τις αποφάσεις τους απόντες, πράγμα το οποίο δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μετά από δική τους πρωτοβουλία ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ που απουσίαζαν από τα υπόλοιπα μέλη για το συγκεκριμένο περιστατικό. Γνωρίζοντας τη διαδικασία και διαφωνώντας απόλυτα γιατί το Δ.Σ. δεν είναι δικαστήριο για να δικάσει και να καταδικάσει το μέλος, τα απόντα μέλη του ΔΣ ζήτησαν εκ νέου συνεδρίαση ώστε να πούνε την άποψή τους και να διαβαστεί το καταστατικό για να έχουν γνώση και τα υπόλοιπα μέλη. Κάτι τέτοιο δε κατέστη δυνατόν οπότε 5 μέλη (από τα 9) παραιτήθηκαν μια και δεν έβλεπαν διέξοδο. Την επομένη της επίδοσης των παραιτήσεων, τα παραιτηθέντα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση του σχολείου ότι η πρόεδρος προσκόμισε δεύτερο καταστατικό στο οποίο αναγράφεται ότι το Δ.Σ. είναι 7μελές και άρα με τα 4 υπάρχοντα μέλη έχει απαρτία, οπότε υφίσταται το Διοικητικό Συμβούλιο. Ακόμα και αν είχε ισχύ το προσχέδιο που προσκόμισαν έπρεπε να ξαναγίνουν εκλογές, γιατί με το καταστατικό που διεξάγονται οι εκλογές με αυτό το ίδιο νομιμοποιείται η λειτουργία του συλλόγου. Αφού δεν πέρασε η παραπάνω μεθόδευση, προχώρησαν στην ανεύρεσή παραιτημένου μέλους και το έπεισαν να ανακαλέσει την από τριμήνου παραίτηση του!! Η Διεύθυνση του σχολείου ζήτησε επίσημο έγγραφο για τη μη εγκυρότητα της ανάκλησης της παραίτησης του παραιτημένου μέλους, το οποίο προσκόμισε μέλος ανωτάτου οργάνου γονέων. Το θέμα όμως αντί να τελειώσει εκεί, ώστε να συγκληθεί γενική συνέλευση και να διεξαχθούν εκλογές, είχε συνέχεια. Η πρόεδρος του σχολείου κάλεσε την πρόεδρο ανωτέρου οργάνου γονέων και τηλεφώνησαν μαζί στον πρόεδρο του ανωτάτου οργάνου παραπληροφορώντας τον ότι το παραιτημένο μέλος ήταν αναπληρωματικό, κάτι το οποίο δεν ισχύει μια και ήταν εκλεγμένο που παραιτήθηκε στο παρελθόν και αναπληρώθηκε!

Κατόπιν τούτου όλοι αναμένουν με αγωνία τι άλλο λαγό θα βγάλουν από τα καπέλα τους ορισμένοι  για να κρατήσουν τη θέση τους!!

Θεόφραστος Ασκλήπης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ