Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΕρώτηση στη Βουλή για το σταμάτημα της λειτουργίας των επτά σταθμών μέτρησης...

Ερώτηση στη Βουλή για το σταμάτημα της λειτουργίας των επτά σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη

Ερώτηση για την αθωράκιστη Θεσσαλονίκη από την ατμοσφαιρική ρύπανση κατατέθηκε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος με αφορμή το σταμάτημα της λειτουργίας των 7 σταθμών του ΕΔΠΑΡ που είναι εγκατεστημένοι στην ΠΕ Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αγ.Σοφίας, ΑΠΘ, Καλαμαριά, Κορδελιό, Νεοχωρούδα, Πανόραμα, Σίνδος) λόγω έλλειψης συντήρησης.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Το ΥΠΕΚΑ εγκατέστησε το 2001 το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των ρύπων, προκειμένου να υπάρξει η εκτίμηση και η διαχείριση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.

Την ευθύνη όμως της λειτουργίας των 7 σταθμών του ΕΔΠΑΡ που είναι εγκατεστημένοι στην ΠΕ Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αγ.Σοφίας, ΑΠΘ, Καλαμαριά, Κορδελιό, Νεοχωρούδα, Πανόραμα, Σίνδος), έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), αρμοδιότητα που της μεταβιβάστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης το Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3852/10).

Η λειτουργία όμως των συγκεκριμένων σταθμών σταμάτησε, λόγω έλλειψης συντήρησης, στις 2 Νοέμβρη 2017, με αποτέλεσμα να μη γίνονται από τότε οι καθημερινές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη και να μη λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο χειμώνα και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης είναι αρκετά αυξημένο στη πόλη .

Σοβαρές αναδεικνύονται οι ευθύνες των Διοικήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της χρόνιας ολιγωρίας τους στη συντήρηση των 7 σταθμών του ΕΔΠΑΡ.

Το γεγονός ότι η Οικονομική Επιτροπή της ΠΚΜ ενέκρινε, στις 12.12.2017, τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την “Συντήρηση διετούς διάρκειας (προμήθεια αναλωσίμων – παροχή υπηρεσιών τακτικής συντήρησης) των επτά (7) αυτόματων αναλυτών σωματιδιακών ρύπων (τύπου ΒΑΜ 1020) που διαθέτει το Εθνικό Δίκτυο Μέτρησης Αέριας Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) της ΠΚΜ”, δεν απαλλάσσει τη σημερινή Διοίκηση της ΠΚΜ από τις σοβαρότατες ευθύνες της, αφού η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει τη συντήρηση είναι χρονοβόρα, πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση που διαγωνισμός καταστεί άγονος.

Να σημειωθεί επίσης πως την ίδια στιγμή που η πόλη της Θεσσαλονίκης παραμένει αθωράκιστη από την ατμοσφαιρική ρύπανση, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η μέτρηση των μερκαπτανών και η αναζήτηση των αιτίων της δυσοσμίας που ταλανίζει εδώ και χρόνια τους Δήμους στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένο ότι η διασφάλιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, απαιτεί τη συστηματική παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να ξεκινήσουν άμεσα οι καθημερινές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη.

Να ξεκινήσουν επιτέλους οι μετρήσεις για έλεγχο των μερκαπτανών και να γίνει η ολοκλήρωση της έρευνας για τα αιτία της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη».

Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ