Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΜαχητική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Μαχητική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καταδίκασε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη μαζική και μαχητική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην Γ’ Σώμα Στρατού και την πορεία με κατάληξη το αμερικάνικο προξενείο που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα.

Στη συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) Νίκος Ζώκας. Όπως είπε, «είναι πολλές οι φορές τα τελευταία χρόνια, που ερχόμαστε εδώ, μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης για να διαμαρτυρηθούμε και να απαιτήσουμε το άμεσο κλείσιμό του. Μπροστά στο άντρο των φονιάδων των λαών. Μπροστά στο Στρατηγείο της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της λυκοσυμαχίας, η οποία προορίζεται να επεμβαίνει εκεί όπου οι λαοί αντιδρούν και αντιστέκονται στην ακόρεστη δίψα των μονοπωλίων για συνεχώς νέα και νέα κέρδη, για συνεχώς νέα και νέα εκμετάλλευση, για συνεχώς νέα και νέα κλοπή των κόπων και του ιδρώτα των εργαζομένων».

Σήμερα από τη συγκέντρωσή μας -είπε ο Ν. Ζώκας- «καταγγέλλουμε την ασταμάτητη κατρακύλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ξυλοφορτώνει, συλλαμβάνει και στέλνει στα κρατητήρια και στο νοσοκομείο απεργούς εργάτες, που διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία και τα δεδουλευμένα τους. Που κατά παραγγελία της εργοδοσίας μπαίνει μέσα στα σπίτια και συλλαμβάνει συνδικαλιστές. Που αντιμετωπίζει με δακρυγόνα, χημικά και ΜΑΤ τους φοιτητές, οι οποίοι ζητούν σίτιση και στέγαση, τα αυτονόητα δηλαδή για να μπορούν να σπουδάσουν. Πράγματι, η κυβέρνηση ΣΥΡΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αυτό που υποσχέθηκε, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της. Είναι “η κάθε λέξη του Συντάγματος”. Η κάθε λέξη του αστικού συντάγματος και της αστικής εξουσίας που κλέβει από το λαό τα πάντα για να τα δώσει στο κεφάλαιο. Που στην ιμπεριαλιστική ειρήνη καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, ενώ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στέλνει τα παιδιά του να γίνουν το “κρέας για τα κανόνια” των ιμπεριαλιστών».

Κάλεσε τον εργαζόμενο λαό να σηκώσει λαϊκό αγωνιστικό φράγμα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να αποκαλύψει τον επικίνδυνο χαρακτήρα τους και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων, που συντάσσονται στην «εθνική στρατηγική» που είναι επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στην κεφαλή νεαρές κοπέλες κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ που πρόβαλαν το αίτημα να ακυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία της κυβέρνησης για πώληση όπλων στο κράτος-δολοφόνο της Σαουδικής Αραβίας και κατήγγειλε ότι «τα όπλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σκοτώνουν παιδιά στην Υεμένη».

Με το κεντρικό πανό της ΕΔΥΕΘ εκφράστηκε συνολικά η απαίτηση του λαού: «Έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ – Να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία – Καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία».

Σε όλη τη διαδρομή με τα συνθήματά τους, διαδήλωναν «Έξω οι βάσεις και τα στρατηγεία, καμία συμμετοχή στη λυκοσυμμαχία», «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Έξω από το αμερικάνικο προξενείο, θυροκόλλησαν φωτογραφίες με πρόσωπα παιδιών που υποφέρουν από την ιμπεριαλιστική θηριωδία στην Υεμένη, «επιστρέφοντας» συμβολικά τα «δώρα» των δολοφόνων των λαών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ