Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Άμεση απομάκρυνση των καμερών από το εσωτερικό του δημαρχείου Κορδελιού - Ευόσμου»

«Άμεση απομάκρυνση των καμερών από το εσωτερικό του δημαρχείου Κορδελιού – Ευόσμου»

Άμεση απομάκρυνση των καμερών που εγκατέστησε η διοίκηση Κορδελιού – Ευόσμου στο εσωτερικό του δημαρχείου ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε σήμερα , 22/11/2017,  την εγκατάσταση στον εσωτερικό χώρο του Δημαρχείου,  επί της οδού Π.Μελά 24,  και συγκεκριμένα στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο,   συστήματος επιτήρησης με καταγραφή εικόνας (ενδεχομένως και ήχου) .

Ωστόσο η λήψη και επεξεργασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα µε συστήµατα  βιντεοεπιτήρησης  συνιστά  περιορισµό  του ατοµικού δικαιώµατος προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως µε ηλεκτρονικά µέσα, των προσωπικών δεδοµένων, το οποίο καθιερώνεται από το άρθρο 9Α του Συντάγµατος.

Επιπλέον, ο διαρκής  έλεγχος των χώρων εργασίας με μέσα παρακολούθησης καταπατά κάθε έννοια σεβασμού στην ιδιωτική ζωή  της προσωπικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των εργαζομένων στον χώρο της εργασίας και, γενικότερα, στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων . 

Για το λόγο αυτό και τίθενται σοβαροί περιορισμοί και προϋποθέσεις για την εφαρμογή τέτοιου συστήματος παρακολούθησης από τους ν.2472/1997, 3917/2011 και την οδηγία 1/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ερωτάται   η Διοίκηση του Δήμου  για τα ακόλουθα:

  • Με ποιες διαδικασίες εγκρίθηκε η συγκεκριμένη τοποθέτηση; Υπάρχει απόφαση Δημοτικού            Συμβουλίου και σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων;
  • Ποιος είναι ο τόσο σοβαρός επιδιωκόμενος σκοπός της εγκατάστασης στους            συγκεκριμένους            χώρους  του συστήματος παρακολούθησης, που δεν μπορούσε να      επιτευχθεί με  ηπιότερα            μέσα; Δήμος είμαστε! Δεν είμαστε ούτε στρατιωτικό           εργοστάσιο, ούτε τράπεζα, ούτε            εγκατάσταση υψηλού κινδύνου . Γιατί  πρέπει να    εποπτεύεται ο ευρύτερος χώρος  του ισογείου και του πρώτου ορόφου;
  • Ποιος έχει οριστεί εκ μέρους του Δήμου υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων από την            ανωτέρω παρακολούθηση ;
  • Έχει γνωστοποιήσει ο ανωτέρω υπεύθυνος επεξεργασίας στην Αρχή την εγκατάσταση            συστήµατος  βιντεοεπιτήρησης πριν την έναρξη της επεξεργασίας, σύµφωνα µε το άρθρο 6            του 11 ν. 2472/1997;

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ  ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.»              

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ