Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΕκδήλωση ενάντια στη δυσοσμία, στα φακελώματα και στην τρομοκράτηση

Εκδήλωση ενάντια στη δυσοσμία, στα φακελώματα και στην τρομοκράτηση

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευόσμου την Τετάρτη 29 Νοέμβρη και ώρα 19:00, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με το φακέλωμα όσων δραστηριοποιούνται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Την εκδήλωση πραγματοποιούν οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε για την εκδήλωση τονίζει:

«Με αφορμή το πρόβλημα της δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό και έχει οδηγήσει σε κινητοποιήσεις τους κατοίκους της περιοχής, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία ΕΛΠΕ φέρεται να παρήγγειλε “έρευνα” η οποία παραπέμπει σε κανονικό φακέλωμα και ασφαλίτικες μεθόδους.

Δεν μας προξενεί εντύπωση η ύπαρξη μηχανισμών παρακολούθησης, από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Έτυχε απλά το συγκεκριμένο γεγονός να διαρρεύσει και να δημοσιοποιηθεί. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλούς τρόπους και μεθόδους που χρησιμοποιούν μεγάλα μονοπώλια για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Τρομοκρατία, εκφοβισμοί, εξαγορά, απολύσεις, φακελώματα, δεν αποτελούν μεμονωμένα συμβάντα, αλλά την καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι όταν αντιδρούν, διεκδικούν, παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, για δουλειά με δικαιώματα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι άθλια, απαράδεκτη και υποκριτική η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο συμβάν, ο οποίος επικαλείται “εργοδοτική αυθαιρεσία”, όταν η κυβέρνησή του υπηρετεί τα συμφέροντα ομίλων, περνάει αντεργατικούς νόμους για να ενισχύσει τα κέρδη τους, λύνει τα χέρια της εργοδοσίας από “εμπόδια” που στέκονται στα συμφέροντά της, από όσα δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει στους εργαζόμενους. Έχει και επιπλέον ευθύνες, καθώς στελέχη του συμμετέχουν άμεσα στην διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους.

Την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν από την αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – μεγαλοεργοδοσίας, ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου δηλώνει προκλητικά ότι τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ μόνο για το Α΄ εξάμηνο 2017 είναι 224 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 107,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.

– Κέρδη που βγήκαν από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων των ΕΛΠΕ και εργολαβικών εργατών με μικρότερα μεροκάματα και εργασιακά δικαιώματα.

– Κέρδη ποτισμένα από τον ιδρώτα και το αίμα των νεκρών εργαζομένων των ΕΛΠΕ. Αιτία το κυνήγι του εργοδοτικού κέρδους, η εντατικοποίηση της εργασίας και τα ατελείωτα δωδεκάωρα.

Τέτοιες εταιρείες επαινεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός “έχει πάρει σβάρνα” τα μονοπώλια, όπως το εργοστάσιο της εταιρείας “Παπαστράτος”. Δηλώνει το θαυμασμό του για αυτές τις επιχειρήσεις που είναι “πρότυπο”, λέει πως “η ανάπτυξη έρχεται, πως τα μνημόνια τελειώνουν”. Τάζει φοροαπαλλαγές, κίνητρα για επενδύσεις, για περισσότερο κέρδος για να έρθει η περιπόθητη ανάπτυξη. Μας καλεί να κάνουμε υπομονή, να υπάρχει “εργασιακή ειρήνη”, να παρακαλάμε να πάνε καλά οι επιχειρηματίες για να έχουμε και εμείς όφελος. Εξαπατάει ότι θα πατάξει την “εργοδοτική αυθαιρεσία” όταν είναι φανερό ότι στον καπιταλισμό είναι νόμιμη η εκμετάλλευση και ότι οι επιχειρήσεις κινούν τα νήματα μιας και έχουν την πραγματική εξουσία.

Όλα τα αστικά κόμματα πλασάρουν ότι με την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου θα δοθεί λύση για τα λαϊκά συμφέροντα. Όμως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανάπτυξη στον καπιταλισμό. Βιώνουν κάθε μέρα την αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στα κέρδη του εργοδότη και στα δικαιώματα του εργαζόμενου. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι το κίνητρο του κέρδους δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία της ζωής της υγείας των εργαζόμενων, με την προστασία του περιβάλλοντος.

Όλοι αυτοί χρησιμοποιούν μεγάλα λόγια για ένα δήθεν καλύτερο μέλλον για όλους, που μας επιφυλλάσσει η ανάπτυξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Προσπαθούν να κρύψουν τα αντιλαϊκά μέτρα και το τσάκισμα των δικαιωμάτων πάνω στα οποία πατάει η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το πραγματικό ερώτημα, είναι με ποιους όρους για τους εργαζόμενους θα γίνει η ανάπτυξη, ποιος θα είναι ο κερδισμένος και ποιος θα είναι πάλι ο χαμένος που θα συνεχίσει να ζει σε πλήρη αναντιστοιχία με τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Κανένα προπαγανδιστικό περιτύλιγμα περί “δίκαιης ανάπτυξης” και “μεταμνημονιακής εποχής” δεν μπορεί να κρύψει ότι τα χειρότερα για λαϊκά στρώματα είναι μπροστά μας.

Δεν υπάρχει “δίκαιη ανάπτυξη” σ’ ένα άδικο σύστημα

Η ελπίδα, η διέξοδος βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Ένα καλύτερο μέλλον περνάει μέσα από την ανάπτυξη καλά οργανωμένων και μαχητικών αγώνων διεκδίκησης απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο που δεν είναι άλλος από την άρχουσα τάξη, τους βιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, με τις κυβερνήσεις, τα κόμματα τους και τις διεθνείς τους συμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Μέσα από ταξικά σωματεία, συλλόγους και επιτροπές αγώνα να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης, ανατροπή του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια στη φοροληστεία που συνεχίζεται.

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΦΘΗΝΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ.

Ισχυροποιώντας το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα σήμερα, με μαχητικούς και σωστά προσανατολισμένους αγώνες διεκδίκησης, βάζουμε τις βάσεις για μια νικηφόρα πορεία που θα δώσει διέξοδο από τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. Ένα σύστημα του οποίου πληρώσαμε βαριά την κρίση, ενώ και η ανάπτυξη του βασίζεται στην εκμετάλλευση, στην αδικία.

Είναι κρίσιμο ζήτημα οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι να μη δεχτούμε να ζούμε με τα ελάχιστα. Σε αυτούς που κινούν τα γρανάζια της παραγωγής δεν ταιριάζουν οι χαμηλές απαιτήσεις. Τους αξίζει να απολαμβάνουν όλο τον πλούτο που παράγουν, μια πολύ καλύτερη ζωή!

Να φτάσουν την πάλη τους στην πραγματική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Να γίνουν οι εργαζόμενοι αφέντες του πλούτου που παράγουν.

Ο Σοσιαλισμός είναι η μόνη ελπίδα της εργατικής τάξης, του λαού. Ο λαός γίνεται αφέντης της οικονομίας, παράγει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό. Η εργατική, λαϊκή διακυβέρνηση είναι το αντίπαλο δέος απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Σε καλούμε να συζητήσουμε για την πραγματική διέξοδο, να οργανώσουμε την πάλη μας

Εκδήλωση:

Τετάρτη 29 Νοέμβρη, 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ευόσμου

Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ