Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΝΕΑ«Απαράδεκτη η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ για το θέμα...

«Απαράδεκτη η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ για το θέμα της “αξιολόγησης”»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την οποία καταγγέλλει την στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ για το θέμα της «αξιολόγησης». Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

«Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Έχει προκύψει ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τον κλάδο μας και που θεωρούμε ότι πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι.

Το ζήτημα αυτό έχει να κάνει με τη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ για την “αξιολόγηση” των δημοσίων υπαλλήλων.

Ενώ λοιπόν βρίσκονταν κι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας των εργαζομένων στους Δήμους για “αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης”, η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Συνδικαλιστική Ανατροπή/ πρώην ΠΑΣΚΕ) μαζί με την ΚΕΔΕ αποφάσισαν να  ανοίξουν ένα διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών για το πως θα “αξιολογηθούν” οι εργαζόμενοι!!! Αν είναι δυνατόν!

Τη στιγμή που 30 ομοσπονδίες του δημόσιου, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στους δήμους έδιναν και δίνουν μάχη για να μην περάσει η αντιδραστική “αξιολόγηση”, η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ άνοιγε πόρτες για το πως… θα εφαρμοστεί η “αξιολόγηση”! Δεν είναι η 1η φορά που η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ κάνει κάτι τέτοιο. Το ξανάκανε και το Μάη του 2014, τότε που είχε καταθέσει πρόταση για το πως πρέπει να γίνει η “αξιολόγηση” στο Δημόσιο, μια πρόταση που είχε ως βασικό κριτήριο την στοχοθεσία, μια πρόταση που αποτέλεσε τη βάση για τον αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν.4369/2016-Βερναρδάκη).

Μιλάμε δηλαδή για ανοιχτή υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων. Μιλάμε για μια συνδικαλιστική ηγεσία η οποία λειτουργεί ως λαγός στα κυβερνητικά σχέδια, που την κατάλληλη στιγμή βγάζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα δύσκολα, δίνει στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές.

Κάτι τέτοιο για την ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ δεν είναι καινούργιο. Θυμούνται οι συνάδελφοι ότι η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ πρώτη από όλες τις ομοσπονδίες του δημόσιου είχε βγει στους δρόμους για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Η Συριζαίικη λοιπόν ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, όπως και τότε, έτσι και τώρα, στηρίζει την κυβέρνηση, βάζει επί της ουσίας εμπόδια στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Επιπλέον οι συνάδελφοι πρέπει να μάθουν το εξής: στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ (18/10/2017) οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που αποτελούν την πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ, Συνδικαλιστική Ανατροπή – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ από κοινού αποφάσισαν να αναθέσουν στο “Κοινωνικό Πολύκεντρο” (ερευνητικό κέντρο της ΑΔΕΔΥ) να εκπονήσει για λογαριασμό αυτών των παρατάξεων μια πρόταση “αξιολόγησης” των δημοσίων υπαλλήλων, μιας δήθεν καλής “αξιολόγησης”.

Είναι φανερό λοιπόν και για την ΑΔΕΔΥ πως είναι θέμα χρόνου το πότε θα τα “στρίψει” και θα “τραβήξει το χαλί” από την “αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης”.

Και το λέμε αυτό γιατί είναι άλλο πράγμα ένα σωματείο, μια ομοσπονδία να το παλέψει και να μην καταφέρει να πείσει τους εργαζόμενους ή να ξεπεράσει εκβιασμούς και απειλές του διοικητικού μηχανισμού, τον δημάρχων και της κυβέρνησης και άλλο πράγμα είναι να βγαίνει με ανοιχτό υπόγειο τρόπο με θέση υπέρ της αντιδραστικής “αξιολόγησης”.

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά. Δεν είμαστε αντίθετοι στον έλεγχο της εργασίας, ούτε δίνουμε ανοχή σε φαινόμενα τεμπελιάς, κοπάνας και ρεμούλας.

Όμως η “αξιολόγηση” με βάση το νόμο Βερναρδάκη δεν έχει στόχο να γίνουν καλύτεροι οι εργαζόμενοι ούτε να γίνουν οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες καλύτερες, πιο ποιοτικές στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα. Η αξιολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, συνδέεται με την περικοπή μισθού, τις απολύσεις, με την “αξιολόγηση” δομών και οργανισμών που θα ακολουθήσουν και κατά συνέπεια μην την κινητικότητα από υπηρεσία σε υπηρεσία. Συνδέεται με το αν είσαι υπάκουος στις οποίες διαταγές του δημάρχου, με την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής στο κάθε δήμο. Για αυτό λέμε όποια “αξιολόγηση” και αν γίνει σήμερα, με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, θα έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μέχρι τώρα ο ενωμένος αγώνας των δημοσίων υπαλλήλων κατάφερε να ακυρώσει το νόμο Μητσοτάκη και βασικές πλευρές του νομού Βερναρδάκη. Κατάφερε επί της ουσίας να ακυρώσει και την τροπολογία Γεροβασίλη που από κοινού ψήφισαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – ΝΔ. Κατάφερε, εκ νέου παρά την κυβερνητική τρομοκρατία, η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων να συμμετέχει στην “αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης”.

Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που ξεπέρασαν κυβερνητικές φοβερές, που έδωσαν νικηφόρα αυτή τη μάχη και αρνήθηκαν να γίνουν γρανάζι σε μία αντιδραστική κρατική “αξιολόγηση”.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους κι αυτούς που κάτω από πιέσεις και εκβιασμούς αξιολογήθηκαν, σε κοινό αγώνα ενάντια στην αντιδραστική “αξιολόγηση”, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του μαύρου μετώπου κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ και των κομμάτων της.

Δηλώνουμε καθαρά πως δεν αναγνωρίζουμε μια τέτοια “αξιολόγηση” γιατί είναι προϊόν βίας, τρομοκρατίας και απεργοσπασίας. Πέραν των άλλων η όλη διαδικασία αυτής της “αξιολόγησης” στερείται το τεκμήριο νομιμότητας και είναι παράνομη.

Καλούμε όλα τα σωματεία να οργανώσουν νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων για την αποτίμηση της δράσης τους, την εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων και τον παραπέρα σχεδιασμό του αγώνα.

Πραγματοποιούμε παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια ώστε να παρθεί απόφαση εναντία στην αξιολόγηση. Να μη βρεθεί δήμαρχος που θα τολμήσει να στραφεί ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων και να λειτουργήσει ως αξιολογητής των συναδέλφων που αντιστέκονται!

Χαιρετίζουμε τους 5 Δημάρχους της Λαϊκής Συσπείρωσης (Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ικαρία) που κάλεσαν τους προϊσταμένους και τους διευθυντές να μην “αξιολογήσουν”, ενώ οι ίδιοι δήλωσαν στους εργαζόμενους ότι δεν θα γίνουν αξιολογητές μιας αντιδραστικής και αντιλαϊκής “αξιολόγησης”.

Όλοι και όλες τον αγώνα!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ