Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Ένωση Γονέων Κορδελιού - Ευόσμου για τον θεσμό του Μεταλυκειακού έτους...

Η Ένωση Γονέων Κορδελιού – Ευόσμου για τον θεσμό του Μεταλυκειακού έτους μαθητείας στα ΕΠΑΛ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου «ο Αριστοτέλης», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θεσμό του Μεταλυκειακού έτους Μαθητείας στα ΕΠΑΛ. Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

«H Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου «ο Αριστοτέλης», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θεσμό του Μεταλυκειακού έτους Μαθητείας στα ΕΠΑΛ, εκφράζει την ικανοποίηση της και δηλώνει την πλήρη ταύτιση της στον θεσμό αυτό.

Στηρίζει και επιθυμεί να ενθαρρύνει τους μαθητές τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους εργοδότες που θα συμμετέχουν στον παραπάνω θεσμό.

Ο νέος αυτός θεσμός δίνει την ευκαιρία σε κατόχους Απολυτηρίου και Πτυχίου ΕΠΑΛ (ηλικίας 18-24 ετών) να αρχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας έχει διάρκεια εννιά (9) μηνών και συνδυάζει 7ωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑ.Λ. ή/και Εργαστηριακό Κέντρο (μία φορά την εβδομάδα) και «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες.

Στους μαθητευόμενους παρέχεται αμοιβή που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας».

Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Το κρίσιμο σημείο στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι να βρεθούν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, βάση των οποίων θα δημιουργηθούν τα τμήματα και οι θέσεις μαθητείας.

Στο σημείο αυτό, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ στους εργοδότες – επιχειρήσεις του Δήμου μας, στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, αλλά και στους γονείς των μαθητών που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος, να αναλλάβουν πρωτοβουλίες για την εύρεση θέσεων εργασίας στο περιβάλλον τους.

Αυτή  η προτροπή δίνεται από την Ένωση μας, γιατί  το πρόγραμμα του «μεταλυκειακού έτους μαθητείας» δίνει πάντα μία «θέση εργασίας» σε κάθε μαθητή που με δική του πρωτοβουλία έχει εξασφαλίσει «βεβαίωση δέσμευσης  θέσης εργασίας» από  έναν εργοδότη (τον οποίο θα έχει από πριν επιλέξει ο ίδιος) είτε αντιστρόφως σε κάθε μαθητή που ο ο ίδιος ο εργοδότης, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, έχει δεσμεύσει. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε μαθητής εξασφαλίζει μία «θέση εργασίας» στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από την τυχόν μοριοδότηση του στην γενική κατάταξη των υποψηφίων για τις θέσεις μαθητείας της ειδικότητα του.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εφαρμογή του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας, οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες και μαθητές μπορούν να επισκεφθούν τα ΕΠΑΛ του δήμου μας ή τις ιστοσελίδες τους  καθώς και την ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ (http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ