Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο για τους Μωμόγερους

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο για τους Μωμόγερους

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε το σεμινάριο για το δρώμενο των Μωμογέρων από τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή». Στο σεμινάριο μίλησε ο κύριος Αλεξανδρίδης Κώστας, ηθοποιός και πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς «οι Μωμόγεροι». Ο κύριος Αλεξανδρίδης παρουσίασε στην ομιλία του μια σειρά στοιχεία για το δρώμενο, για την σημασία του, για την καταγωγή του από την Αρχαία Ελλάδα, για την επιβίωσή του στον Πόντο και για την αναβίωσή του στη σημερινή εποχή. Ιδιαίτερα στάθηκε στην συμπερίληψη του δρώμενου των Μωμογέρων ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ενώ τόνισε ότι οι Μωμόγεροι είναι το πρώτο έθιμο που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της UNESCO.

Ο κύριος Αλεξανδρίδης δήλωσε αισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» να συγκροτήσει τμήμα Μωμόγερων και είπε ότι θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια με κάθε τρόπο. Μετά την ομιλία ακολούθησαν ερωτήσεις και εποικοδομητικός διάλογος με τους παρευρισκομένους οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το δρώμενο των Μωμογέρων.

Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και η σπουδαιότητα της αναβίωσης του δρώμενου των Μωμογέρων άνοιξαν τον δρόμο ώστε να προχωρήσει η συγκρότηση του τμήματος Μωμογέρων από τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή». Η πρώτη μάζωξη του τμήματος, σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στο σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Νοέμβρη όταν ο κύριος Αλεξανδρίδης ξαναβρεθεί στη Θεσσαλονίκη σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από τον Σύλλογο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ