Τελευταία

  Η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς καταδικάζει τη δημοτική αρχή της πόλης για το θάνατο εργαζόμενου

  09-10-2017

  Το τραγικό περιστατικό του θανάτου εργαζόμενου του Δήμου Καλαμαριάς, που έχασε τη ζωή του ύστερα από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του που συνέβη κατά τη διάρκεια της εργασίας, της κοπής δέντρων, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» της πόλης. Όπως τονίζει, «ο θάνατος αυτός έρχεται να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο τους φόβους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Καλαμαριάς, η οποία κατά το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα πρόσφατα, μόλις ένα μήνα πριν, με παρέμβασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αναδείξει την έκταση του φαινομένου των εργατικών ατυχημάτων και είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και προστασίας (κράνη, ειδικά παπούτσια κατάλληλα μπουφάν), των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού, του εναλλασσόμενου προσωπικού λόγω συμβάσεων, της εντατικοποίησης, της 24ωρης λειτουργίας που ισχύουν και για το Δήμο Καλαμαριάς ή που σχεδιάζονται να εφαρμοστούν».

  Παράλληλα, με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα, καταδικάζει τη διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς «διότι:

  α. Δεν είχε προνοήσει ώστε να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα προστάτευαν τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

  β. Στη συγκεκριμένη εργασία απασχολούνταν ανειδίκευτο προσωπικό με μόνο εμπειρική προϋπηρεσία και που προφανώς δεν είχε το περιθώριο να αρνηθεί να προσφέρει υπηρεσία για ευνόητους λόγους.

  γ. Το περιστατικό συνέβη σε ιδιωτικό χώρο όπου είχαν μεταβεί οι εργαζόμενοι του δήμου μετά από εντολή της διοίκησης του δήμου, προσφέροντας έτσι εκδούλευση, με προφανή στόχο την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων, τη στιγμή που το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δήμου».

  Επίσης, επισημαίνει ότι είναι «εξοργιστικό να παρατηρεί κανείς ότι τώρα μετά το ατύχημα έχει εξευρεθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για τους εργαζόμενους, αφού είναι πιθανός ένας έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας.

  Το τραγικό ατύχημα στο Δήμο Καλαμαριάς, ο μεγάλος αριθμός ανάλογων περιστατικών, οι δεκάδες σακατεμένοι εργάτες δεν είναι τυχαία περιστατικά ούτε αποτέλεσμα της “κακιάς στιγμής”. Είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και από τις προηγούμενες, στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή όλο και περισσότερο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (δίμηνα, οχτάμηνα κλπ.). Η κυβέρνηση καθώς και η πλειοψηφία των διοικήσεων των δΔήμων, επειδή αντιμετωπίζουν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων ως κόστος που πρέπει να μειωθεί, μειώνει τη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να μη χορηγούνται τα απαραίτητα μέσα προστασίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία ενώ λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων χρησιμοποιούνται στις διάφορες υπηρεσίες ανειδίκευτοι εργαζόμενοι που έχουν μικρή ή μηδενική εμπειρία, διακινδυνεύοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή και όλα αυτά για τα κέρδη του κεφαλαίου, που συνεχώς ποτίζονται από το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων».

  Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλαμαριάς εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη βαθιά της θλίψη στην οικογένεια του αδικοχαμένου  και αναφέρει πως «απέναντι σε όλους αυτούς που μας καλούν να συνεχίσουμε να θυσιάζουμε την υγεία μας και την ασφάλειά μας στο όνομα του κέρδους και της “δίκαιης ανάπτυξης” η απάντησή μας είναι μία. Οργανώνουμε τη δράση μας για αντεπίθεση και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

  You must be logged in to post a comment Login