Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕκδήλωση για σύσταση τμήματος Μωμογέρων από τον «Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου Παναγία Κρεμαστή»

Εκδήλωση για σύσταση τμήματος Μωμογέρων από τον «Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου Παναγία Κρεμαστή»

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» ανακοινώνει τη δημιουργία τμήματος Μωμογέρων.

Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιήσει σεμινάριο για γνωριμία με το δρώμενο την Κυριακή 8 Οκτωβρίου ώρα 12 το μεσημέρι στην έδρα του Συλλόγου.

Οι Μωμόγεροι είναι δρώμενο που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και που δάνεισε πολλά στοιχεία στη διονυσιακή λατρεία. Το δρώμενο των Μωμόγερων υπήρξε το αυτούσιο υλικό της δραματικής τέχνης του Αρίωνα του Μηθυμναίου (διθύραμβος), του Θίασου (ιερατείο διονυσιακής λατρείας) και του Θέσπη (άρμα Θέσπιδος), που αργότερα τελειοποιήθηκε από τον Αισχύλο, το Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη (ελληνικό δράμα).

Η αυτόνομη- παράλληλη πορεία του δρώμενου δεν κλονίστηκε όταν κατέρρεε η διονυσιακή λατρεία και παρήκμαζε το αρχαίο ελληνικό δράμα. Το δρώμενο συνεχίστηκε στον Πόντο κατά τη ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική περίοδο και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τους Πόντιους πρόσφυγες. Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων προστέθηκε πρόσφατα ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην UNESCO και είναι το πρώτο έθιμο που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της UNESCO.

Ομιλητής στο σεμινάριο θα είναι ο κύριος Αλεξανδρίδης Κώστας, ηθοποιός και πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς «οι Μωμόγεροι»

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 775346

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ