Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςFIBA και Ομοσπονδίες περνούν στην αντεπίθεση

FIBA και Ομοσπονδίες περνούν στην αντεπίθεση

Την ώρα που η FIBA απέρριπτε την πρόταση της Euroleague για αλλαγή του προγράμματος των προκριματικών των Εθνικών ομάδων για το Μουντομπάσκετ 2019, έξι ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες, από τις λεγόμενες ισχυρές, εξαπέλυαν βολές κατά της Λίγκας των ισχυρών ομάδων, ζητώντας της να αλλάξει το δικό της πρόγραμμα για χάρη των Εθνικών.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Ομοσπονδιών μπάσκετ της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας, βγήκε κοινή ανακοίνωση – επιστολή προς την Ευρωλίγκα. Σε αυτήν ξεκαθαρίζεται πως ενόψει των προκριματικών αγώνων των Εθνικών ομάδων, στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των συγκεκριμένων χωρών θα συμπεριληφθούν οι καλύτεροι διαθέσιμοι παίκτες, κάτι που περιλαμβάνει και τους παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα. Μάλιστα, διευκρινίζεται πως για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει αλληλοϋποστήριξη των συγκεκριμένων Ομοσπονδιών. Θα απαιτήσουν επίσης από τη Λίγκα να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά της, αφήνοντας μια βδομάδα το Νοέμβρη και άλλη μια το Φλεβάρη ώστε να διεξαχθούν οι αγώνες του 1ου γύρου των προκριματικών για το Μουντομπάσκετ 2019. Προειδοποιούν, τέλος, για καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων ώστε να προστατεύσουν τις Εθνικές ομάδες και τις διοργανώσεις τους από τις παρεμβάσεις της Ευρωλίγκας.

Καυστική απάντηση της FIBA στην Ευρωλίγκα

Είχε προηγηθεί η απάντηση της FIBA στην πρόταση της Ευρωλίγκας να συμπυκνωθεί η διαδικασία των προκριματικών τον Ιούνη του 2018 και να βγουν από το καλεντάρι οι ημερομηνίες του Νοέμβρη και του Φλεβάρη. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωλίγκα, παρόλο που γνώριζε τις ημερομηνίες των προκριματικών, δεν προέβλεψε διακοπή για την πρώτη τη τάξει διοργάνωσή της, αλλά μόνο για τη δεύτερη, το Eurocup. Η FIBA από την πλευρά της χαρακτήρισε την πρόταση «ασόβαρη» και «απαράδεκτη» και διευκρινίζει πως δεν προτίθεται να αλλάξει τους αγώνες των Εθνικών για να εξυπηρετήσει μόλις 2 αγωνιστικές της Ευρωλίγκας. Όπως υποστηρίζει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία, η Λίγκα είχε όλες τις προϋποθέσεις να αναπροσαρμόσει τα πλάνα της, αφού γνώριζε εξαρχής το πρόγραμμα, ωστόσο δεν το έπραξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ