Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΝΕΑΣυγκέντρωση της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης για τα 72 χρόνια από την πυρηνική...

Συγκέντρωση της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης για τα 72 χρόνια από την πυρηνική επίθεση σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι

Τιμώντας τα θύματα του ιμπεριαλιστικής θηριωδίας των ΗΠΑ πριν από 72 χρόνια στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η ΕΔΥΕΘ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς κι όλο το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που οργανώνει την Τρίτη 8 Αυγούστου στις 19.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Η ΕΔΥΕΘ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Τιμούμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Καταδικάζουμε:

  • Το πυρηνικό έγκλημα των ΗΠΑ
  • Τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις
  • Την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

72 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας και την ανθρωπότητα ολόκληρη, όταν το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, από προσώπου γης τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εξόντωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων.

72 χρόνια πριν, ο πραγματικός στόχος των ιμπεριαλιστών ήταν οι νικητές στον τιτάνιο αγώνα κατά του φασισμού. Στόχος ήταν ο εκφοβισμός της Σοβιετικής Ένωσης και των λαών, που αναπτερωμένοι από την μεγάλη αντιφασιστική νίκη, αγωνιζόταν για τη διάλυση της αποικιοκρατίας, για κοινωνικές κατακτήσεις, για ένα νέο κόσμο με ισότητα, ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη. Ακόμα και σήμερα η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους, μιλάει ψευδώς για δήθεν “στρατιωτική αναγκαιότητα” για τους βομβαρδισμούς, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει.

72 χρόνια μετά, διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Με σκοπό τον πλήρη έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών κι ενεργειακών πόρων οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις σε όλο τον πλανήτη, στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ουκρανία, Βαλκάνια, Περσικό Κόλπο.

72 χρόνια μετά, το ενδεχόμενο του “πρώτου πυρηνικού πλήγματος”, που εξεταζόταν επί χρόνια στα επιτελεία του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώθηκε επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Βαρσοβία (τον Ιούλιο 2016) κι απειλεί θανάσιμα τους λαούς. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (το Μάη 2017) επιταχύνουν την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο του επικίνδυνου ανταγωνισμού και της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

72 χρόνια μετά, ανησυχούμε ιδιαίτερα για την εξέλιξη στο Κυπριακό, για το “μπαρούτι” που συγκεντρώνεται στις γεωτρήσεις και τους κινδύνους που κυοφορούνται για τον ελληνικό λαό κι όλους τους λαούς της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν συγκεντρωθεί στρατιωτικές δυνάμεις πολλών χωρών, που ως μισθοφόροι προσέτρεξαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων.

72 χρόνια μετά, οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ -μαζί και των άλλων αστικών κομμάτων της χώρας- είναι μεγάλες. Με την πολιτική τους ενισχύουν και βαθαίνουν την εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Βάζουν το λαό μας σε νέες, μεγάλες περιπέτειες. Σε περίοδο έντονης ανέχειας για το λαό, η κυβέρνηση δαπανά για τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ανάγκες τεράστια ποσά που αφαιρεί από τις βασικές ανάγκες των εργαζόμενων και των παιδιών τους.

72 χρόνια μετά στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Γ’ Σώμα Στρατού, έχει εγκατασταθεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC-GR, στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής -Πυρηνικά, Χημικά, Βιολογικά!

Παλεύουμε και απαιτούμε:

• Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

• Καμία αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν!

• Να κλείσει η Βάση της Σούδας κι όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία! Να κλείσει το NRDC-GR!

• Να γυρίσουν στην Ελλάδα όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις, που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές!

• Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα – να απαγορευθούν οι πυρηνικές δοκιμές!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ