Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚινητοποιήσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Κινητοποιήσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Διαμαρτυρία έξω από το εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης στην Αγίας Σοφίας πραγματοποίησαν χτες αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες του έργου, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων δύο αρχαιολόγων και την άμεση επανέναρξη των αρχαιολογικών εργασιών στο σκάμμα της Αγίας Σοφίας.

Οι αρχαιολόγοι την περασμένη βδομάδα πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας, ενώ από προχτές προχώρησαν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, απαιτώντας την ανάκληση των δύο απολύσεων. Οι απολύσεις έγιναν μετά από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, παρά την αντίθετη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ως συνέχεια της επίθεσης που εξαπέλυσε ο Χρ. Σπίρτζης κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, επιχειρώντας να της καταλογίσει ευθύνες για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του αρχαιολογικού έργου.

Σημειώνουμε ότι οι εργασίες στο σκάμμα στην Αγίας Σοφίας είναι σταματημένες από τις 26 Μάρτη και οι εργαζόμενοι κάθονται στα σπίτια τους σε ένα καθεστώς εργασιακής ομηρίας, καθώς δεν είναι ούτε εργαζόμενοι ούτε απολυμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του ΚΑΣ, που δίνει την άδεια να συνεχιστούν οι εργασίες, έχει εκδοθεί από τις 2 Μάη, όμως η κατασκευάστρια κοινοπραξία καθυστερεί την έναρξη των εργασιών, με πρόσχημα ότι ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση.

Οι εργαζόμενοι στο σταθμό στο Συντριβάνι εργάζονταν με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, σε δύο βάρδιες, ανασκάπτοντας ένα από το πυκνότερα γνωστά ταφικά σύνολα, που ανήκει στο ανατολικό νεκροταφείο της πόλης.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Όλα αυτά έρχονται σε μια εποχή που απαξιώνεται συστηματικά το αρχαιολογικό έργο με την καταστρατήγηση των μισθολογικών μας κατακτήσεων, με συνεχείς διακοπές στην εξέλιξη των έργων και ομηρία δεκάδων συναδέλφων σε εργοτάξια που παραμένουν κλειστά, χωρίς καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι, με συμβάσεις λίγων μηνών που στηρίζονται σε αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα, με αιφνιδιαστικές απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση, με εντατικοποίηση των εργασιών εις βάρος των αρχαιοτήτων και πλήρη παράκαμψη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού ακόμα και του αρχαιολογικού νόμου».

Ο Σύλλογος απαιτεί ανάκληση των απολύσεων, λύση της ομηρίας των εργαζομένων που παραμένουν σε αναστολή εργασιών στα εργοτάξια της Αγίας Σοφίας, πληρωμή των αρχαιολόγων με βάση τη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ, μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ