Τελευταία

  Μαζική πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

  21-05-2017

  Με τη μαζική συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η Πορεία Ειρήνης από την Επιτροπή Ειρήνης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

  Λίγο μετά τις 10.30 ξεκίνησε η συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, όπου κυριαρχεί το σύνθημα: «Οι ιμπεριαλιστές αιματοκυλάνε τους λαούς, καμία υποταγή, αντίσταση, αντεπίθεση τώρα».

  Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό – καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Κώστα Καρμπά και μουσικούς, φίλους της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης και ακολούθησε ομιλία από τον Νίκο Ζώκα, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ.

  Ακολούθησε πορεία με κατάληξη το Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου διαβάστηκε και εγκρίθηκε από τους διαδηλωτές, το ψήφισμα της συγκέντρωσης που διάβασε η Ηλέκτρα Ραΐζη από την ΕΔΥΕΘ (Διαβάστε παρακάτω).

  Επίσης, ακούστηκε το τραγούδι της ειρήνης από τον Σύλλογο Γυναικών Καλαμαριάς της ΟΓΕ ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη.

  Ομιλία του Νίκου Ζώκα

  Στην εκδήλωση ομιλία έκανε ο Νίκος Ζώκας, Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε:

  «Βρισκόμαστε σήμερα ξανά εδώ, μπροστά στο ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή μας.

  Είμαστε εδώ γιατί είναι εκκωφαντικός πια ο ήχος από τα τύμπανα του πολέμου. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε, ότι είμαστε αποφασισμένοι να ορθώσουμε φραγμό στις επεμβάσεις και στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

  Είμαστε εδώ, για να φωνάξουμε σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε άνθρωπο του λαού μας: Αντιστάσου, μην ολιγωρείς! “Μη ρωτάς για ποιον χτυπάει η καμπάνα… Για σένα χτυπάει!”, για να θυμηθούμε τα λόγια του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

  Όταν η καμπάνα χτυπάει για τους λαούς της Συρίας, της Λιβύης, της Παλαιστίνης, της Κύπρου, της Ουκρανίας, είναι σα να χτυπάει και για το δικό μας λαό! Γι’ αυτό είναι χρέος μας να βγούμε στους δρόμους, να πάμε παντού, στους χώρους δουλειά, στα σχολειά, στα Πανεπιστήμια, στις γειτονιές να καλέσουμε το λαό μας σε ξεσηκωμό και πανστρατιά.

  Σε ξεσηκωμό και πανστρατιά όχι μόνο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά ενάντια και στην ιμπεριαλιστική ειρήνη, που επιβάλλουν τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους υπηρέτες με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Ξεσηκωμός και πανστρατιά ενάντια στην καθημερινή κλοπή των κόπων και του ιδρώτα του λαού μας, ενάντια στις καθημερινές πλέον περικοπές μισθών και συντάξεων, ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία, ενάντια στη μιζέρια και την απόλυτη υποτίμηση και υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης.»

  Το Ψήφισμα 

  «Όλες κι όλοι εμείς, που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και πήραμε μέρος σήμερα στην αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο στο πρώην Γ’ Σώμα Στρατού και στην Πορεία που ακολούθησε, με τη μαζική μας συμμετοχή καταδικάζουμε τον πόλεμο στη Συρία , τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις ενάντια σε μια σειρά άλλους λαούς και χώρες.

  Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας και το κλείσιμο των Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών βάσεων, στρατηγείων, επιτελείων και στρατοπέδων σε όλη τη χώρα. Οι συνθήκες τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, επιβεβαιώνουν ότι, όσο υπάρχει η καπιταλιστική μήτρα που γεννά τους πολέμους, η απόσταση ανάμεσα στην “ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο” των λαών και τον πόλεμο θα είναι πάντα πολύ μικρή.

  Η πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά, στο μισθό, στη σύνταξη, στην Υγεία, στην Παιδεία, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι δεμένη με την πάλη ενάντια στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά!

  Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και επιβάλλει στο λαό νέα δυσβάσταχτα μέτρα και περικοπές στο εισόδημα και τα δικαιώματα του λαού, ενώ ταυτόχρονα δίνει νέα προκλητικά προνόμια στους κεφαλαιοκράτες και καταβάλλει δισεκατομμύρια ευρώ για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες.

  Αντιπαλεύουμε την πολιτική που εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, επεμβάσεις και πολέμους. Είναι επικίνδυνα τα σχέδια της αστικής τάξης και μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που διαθέτει τη βάση της Σούδας και τις άλλες στρατιωτικές υποδομές της χώρας για τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

  Καταδικάζουμε την επικίνδυνη πολιτική, που ασκείται στο όνομα της “Γεωστρατηγικής Αναβάθμισης” και εκθέτει τον ελληνικό λαό σε θανάσιμους κινδύνους, για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

  Ο λαός μας πρέπει να απορρίψει τα απατηλά συνθήματα περί “εθνικής ενότητας”.

  Είναι μύθος ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξασφαλίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η τουρκική αστική τάξη και του κράτους της παραβιάζει συστηματικά τα ελληνικά σύνορα, εκτοξεύει απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας φτάνοντας μέχρι του σημείου της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, που έχει καθορίσει τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας κι Ελλάδας.

  Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις προσφυγικές ροές, ούτε με την ασφάλεια της χώρας μας, όπως προβάλλει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του αστικού τόξου. Είναι στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και χρησιμοποιείται στον ανταγωνισμό του με τη Ρωσία στην περιοχή.

  Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και πολέμων. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επιβάλλεται να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, για την απομόνωση της ναζιστικής και εγκληματικής «Χρυσής Αυγής». Σήμερα τιμάμε το δολοφονημένο πριν από 54 χρόνια στην πόλη μας Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Γρηγόρη Λαμπράκη.

  Μοναδική τιμή στη μνήμη του είναι η ένταση του αγώνα για τα οράματα που θυσιάστηκε, για την ανατροπή του συστήματος και της εξουσίας που τον δολοφόνησε. Του συστήματος και της εξουσίας, που γεννούν τους πολέμους, το θάνατο, την προσφυγιά και τη δυστυχία.

  Η ΕΔΥΕΘ μαζί με τις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης στην πόλη μας θα συνεχίσουν και θα δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες. Από κοινού με το συνεπές εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, θα αναδείξουμε τα αιτήματα του αγώνα για:

  • Επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό!
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις!
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν!
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια!
  • Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ! Αποδέσμευση από ΕΕ – ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του!
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία!
  • Να κλείσουν το Νατοϊκό στρατηγείο  “NRDC-GR” και το νατοϊκό επιτελείο Ηλεκτρονικού πολέμου στη Θεσσαλονίκη!».

  You must be logged in to post a comment Login