Τελευταία

  Ιδιωτικοποιούν για  άλλα 3 χρόνια την υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης

  08-05-2017

  Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία των εργαζομένων στο δήμο της Θεσσαλονίκης με την οποία καταγγέλλει την διοίκηση Μπουτάρη για την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου για άλλα τρία χρόνια. Αναλυτικά η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

  «Η είσοδος ιδιωτικών εταιριών στην υπηρεσία πρασίνου άρχισε στις αρχές του 2000 με το κλάδεμα των ψηλών δέντρων και σιγά-σιγά επεκτάθηκε.  Η διοίκηση  Μπουτάρη συνέχισε και επέκτεινε την πολιτική των προκατόχων της. Η τελευταία εργολαβία που είναι σε εξέλιξη – για την κλάδευση και την συντήρηση χώρων πρασίνου, εκτός της Α΄ δημοτικής κοινότητας- είναι ύψους 1.800.000 ευρώ.

  Την Δευτέρα 8 Μάη με τα θέματα 6 και 7 του δημοτικού συμβουλίου ετοιμάζονται να συνεχίσουν την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας πρασίνου για 3 χρόνια. Συνολικά οι εργολαβίες είναι ύψους 4.990.000 ευρώ. 3.190.000 ευρώ για κλάδευση – φύτευση και 1.800.000 ευρώ για συντήρηση χώρων πρασίνου. Με βάση την εισήγηση η δικαιολογία της ιδιωτικοποίησης είναι η συνηθισμένη, ‘’έλλειψη προσωπικού’’. Δεν μας λέει η διοίκηση Μπουτάρη όμως γιατί δεν προσλαμβάνει προσωπικό ή τι κινήσεις έκανε για να απαιτήσει από την κυβέρνηση την πρόσληψη προσωπικού. Ο Μπουτάρης και η διοίκηση του είναι υπέρμαχοι της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Το έχει δηλώσει ο δήμαρχος πολλές φορές.

  Μελέτες για τις ιδιωτικοποιήσεις βλέπουμε, κάποια μελέτη για το πόσο θα ήταν οι δαπάνες γι’ αυτές τις υπηρεσίες αν τις έκαναν οι εργαζόμενοι του δήμου θα δούμε ή για το τι είδους υπηρεσίες «προσφέρουν» οι ιδιωτικές εταιρίες που χρυσοπληρώνονται στο πράσινο θα μας πουν; Αυτό το δείχνουν τα άρρωστα και σακατεμένα δέντρα που έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν σε εργολαβίες και σ’ άλλες υπηρεσίες.   Θα μας πουν και πόσο και πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι αυτών των εταιριών ή αν έχουν ασφάλιση, σε τι συνθήκες και ωράρια δουλεύουν;

  Με λιγότερα χρήματα από αυτά που δίνουν στους μεγαλοεργολάβους θα μπορούσε να προσληφθούν εργαζόμενοι και να αγοραστεί ο κατάλληλος μηχανολογικός εξοπλισμός. Εργαζόμενοι που θα εκπαιδεύονταν, θα αποκτούσαν εμπειρία και θα προσέφεραν  την εργασία τους για χρόνια σε μια τόσο σημαντική και ευαίσθητη υπηρεσία που έχει να κάνει με ζωντανούς οργανισμούς.

  Ιδιωτικές εταιρίες, με τον λαό της πόλης να τους χρυσοπληρώνει, έχουν εισβάλει σ’ όλες τις υπηρεσίες του δήμου, διοικητικές π.χ. μισθοδοσία, καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες (στο ηλεκτρολογικό δίνουν σε ιδιώτες μέχρι και την αλλαγή πριζών, ενώ υπάρχουν ηλεκτρολόγοι), μελέτες έργων κ.α.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πέρασαν εργολαβίες για συντήρηση πεζοδρομίων και δρόμων την ώρα που από τον Γενάρη, στην υπηρεσία οδοποιίας προσελήφθησαν 100 εργαζόμενοι από τα προγράμματα ‘’Κοινωφελούς Εργασίας’’ ( και θα υπάρχουν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τουλάχιστον 1 χρόνο ) που μαζί με το υπάρχον μόνιμο προσωπικό μπορούν να κάνουν αυτές τις εργασίες. Εδώ  η ‘’δικαιολογία ‘’ είναι η ‘’’έλλειψη υλικών και εργαλείων’’. Συνειδητά απαξιώνουν και διαλύουν τις υπηρεσίες.

  Κουβέντα φυσικά δεν πρόκειται να αρθρώσει και γι’ αυτό το θέμα η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ, ‘’Δύναμη Ενότητας’’ και ΑΔΗΚ. Αυτοί είναι απασχολημένοι με άλλα θέματα. Κολεγιές με την διοίκηση, το πως και πότε θα ξαναγίνουν προϊστάμενοι, να πάρουν καμιά υπερωρία και η αντιλαϊκή πολιτική να περνάει.

  Η συνέχιση και εντατικοποίηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της μείωσης προσωπικού, το μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, περιλαμβάνονται και στα νέα μέτρα που συμφώνησαν κυβέρνηση και ΕΕ. Το μόνο που μπορεί να βάλει φρένο σ’ αυτήν αντεργατική πολιτική και να την ανατρέψει είναι ο ενωμένος ταξικός αγώνας των εργαζομένων. Όλοι στην Πανεργατική Απεργία στις 17 Μάη και στην συγκέντρωση του Π.Α.Μ.Ε.»

  You must be logged in to post a comment Login