Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΗ«Περί χαμηλών ενστίκτων»

«Περί χαμηλών ενστίκτων»

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί στις 13 Μάη το έργο της Ξένιας Κωνσταντινίδου «Περί χαμηλών ενστίκτων». Το έργο θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Εργαστηρίου Νέων Συνθετών, ενός θεσμού που εισήγαγε το 1997 ο συνθέτης, μαέστρος και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το φετινό Εργαστήριο θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 13 Μαΐου, οπότε και θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση των έργων σε συναυλία στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το φετινό Εργαστήρι Νέων Συνθετών είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατό του.

Το έργο της Ξένιας Κωνσταντινίδου «Περί χαμηλών ενστίκτων» που γράφτηκε για φλάουτο, κλαρινέτο, κόρνο, κρουστά, πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο και βαρύτονο, γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε ορμώμενο από το ρεαλιστικό μυθιστόρημα του πεζογράφου Νίκου Καζαντζάκη “Τόντα Ράμπα”. Ένα  αποκύημα των εντυπώσεών του απ’ τα ταξίδια του στην Σοβιετική Ένωση, μεταξύ 1919 και 1929.

Οι βασικές έννοιες του αποσπάσματος πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το έργο, είναι τα χαμηλά ένστικτα των ανθρώπων που τον κινητοποιούν για να πράξει , το αχόρταγο έντομο που  γονιμοποιεί ασυνείδητα ολόκληρο τον κήπο ικανοποιώντας και αυτό με την σειρά του τα δικά του χαμηλά ένστικτα, την πείνα, και τελικώς το νιογέννητο παιδί που μέσα απ’ τους δίσεκτους καιρούς  θα αναπτύξει μια ανόμοια δίψα για ιδανικό.

Η σύνδεση του λόγου και της μουσικής άλλοτε είναι ισορροπημένη και άλλοτε διαμετρικά αντίθετη, ενώ από μουσικής πλευράς στοιχεία δραματικότητας και δυναμικότητας συνδέονται με μια πιο μελωδική ατμόσφαιρα, κατά την λιτή μουσική επεξεργασία του  αχόρταγου εντόμου.

Στη μουσική διεύθυνση θα βρίσκεται ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος και στο τραγούδι και την αφήγηση ο μπάσος Τάσος Αποστόλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ