Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςΜίζες για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016

Μίζες για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016

Στοιχεία σχετικά με τις υποψίες για διαφθορά στην υπόθεση της ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Ζανέιρο, αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια εταιρεία που είχε στενούς δεσμούς με έναν πλούσιο βραζιλιάνο επιχειρηματία κατέθεσε στις 29 Σεπτέμβρη 2009, τρεις ημέρες πριν από την εκλογή της διοργανώτριας πόλης, 1,5 εκατ. δολάρια στον γιο του Λαμίν Ντιάκ, τότε προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητισμού (IAAF), της μεγαλύτερης ομοσπονδίας του Ολυμπισμού και μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Οι δικαστές υποπτεύονται ότι έγιναν κάποιοι χειρισμοί για την εξαγορά ψήφων από τα μέλη της ΔΟΕ προκειμένου να εκλέξουν το Ρίο ως πόλη διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήδη από τον Δεκέμβρη του 2015 έχει ξεκινήσει στη Γαλλία προκαταρκτική έρευνα από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος ερευνούσε για μερικούς μήνες το ενδεχόμενο διαφθοράς στην ηγεσία της IAAF.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της διοργανώτριας, η μάχη μεταξύ των τεσσάρων υποψήφιων πόλεων, ήταν σκληρή. Η Μαδρίτη κέρδισε την πρώτη ψηφοφορία με 28 ψήφους έναντι 26 του Ρίο, 22 του Τόκιο και 18 του Σικάγο. Η δυναμική όμως άλλαξε στον δεύτερο γύρο υπέρ του Ρίο. Στον τρίτο και τελευταίο γύρο, μετά την αποχώρηση του Τόκιο, το Ρίο πήρε τη ρεβάνς από τη Μαδρίτη με 66 ψήφους έναντι 32.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι καταγγελίες για «πώληση ψήφων» των λεγόμενων «Αθανάτων» της ΔΟΕ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αντίθετα αποτελούν παράγωγο της εμπορευματοποίησης όλων των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ