Μπαλάκι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του δήμου…

0
11
TEST

Μπαλάκι επί μήνες γίνονται οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του δήμου μέσω ΕΣΠΑ, καθώς η διοίκηση του δήμου τους παραπέμπει στον πάρεδρο και ο πάρεδρος στην κυβέρνηση. Τι συμβαίνει με τους απλήρωτους εργαζόμενους του δήμου οι οποίοι πληρώνονται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ;! Πληρώνονται όταν δίνονται στο δήμο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία κάνουν μερικούς μήνες για να κατατεθούν, με αποτέλεσμα αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ να είναι απλήρωτοι για έξι μήνες. Η διοίκηση του δήμου δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους από το ταμείο του δήμου και μετά να κρατήσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, διότι ο αρμόδιος πάρεδρος για τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου δεν συναινεί σε μια τέτοια διαδικασία σε αντίθεση με άλλους παρέδρους που συναινούν!

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;! Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα άμεσα. Πώς;! Θα μπορούσε να ψηφίσει η Βουλή να πληρώνουν οι δήμοι τους συγκεκριμένους εργαζομένους από το ταμείο τους και όταν κατατίθενται τα χρήματα του προγράμματος να τα κρατούν. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να πάρει αν ήθελε μια τέτοια πρωτοβουλία ώστε να μην μένουν εργαζόμενοι απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Δυστυχώς η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν ασχολείται με τους απλήρωτους εργαζόμενους του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου γιατί δεν της περισσεύει χρόνος από την ψήφιση μνημονίων και αντιλαϊκών νόμων!

Ποια είναι η αλήθεια για την στάση του παρέδρου;! Ότι εφαρμόζει τον νόμο, τον οποίο θα μπορούσε να αλλάξει η Αριστερά και δεν τον αλλάζει! Ο πάρεδρος είναι διορισμένος και η δουλειά του είναι να εφαρμόζει τον νόμο. Η πληρωμή των εργαζομένων και το πώς θα ζήσουν τους μήνες που είναι απλήρωτοι αφορά την κυβέρνηση και όχι τον πάρεδρο. Οπότε το «πέταγμα της μπάλας» στον πάρεδρο μάλλον δεν έχει καμία αξία.

Ποια είναι η αλήθεια για τη διοίκηση του δήμου;! Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση του δήμου ψηφίστηκε από τους πολίτες του Κορδελιού και του Ευόσμου. Η διοίκηση του δήμου δεν είναι διορισμένη από κανέναν. Η διοίκηση του δήμου έχει υποχρέωση να απαιτήσει για τους δημότες της και να έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Το ότι ο πάρεδρος δεν συνηγορεί για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι πριν να δοθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν είναι δικαιολογία για την διοίκηση του δήμου. Η διοίκηση του δήμου οφείλει να έρχεται σε σύγκρουση με νόμους που καταδικάζουν στην απληρωσιά και στην πείνα εργαζόμενους για μήνες, οφείλει να μπαίνει μπροστά για να αλλάξουν τέτοιοι νόμοι! Η διοίκηση του δήμου δεν εξελέγη για να εφαρμόζει νόμους που αφήνουν απλήρωτους εργαζομένους για έξι μήνες. Ας πιέσει την κυβέρνηση της Αριστεράς να δώσει εκείνα που έταζε προεκλογικά. Εάν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι δεν πιέσουν πρώτοι απ’ όλους τους αριστερούς κυβερνήτες να δώσουν αυτά που έταζαν προεκλογικά, ποιος θα τους πιέσει;! Εάν τα δημοτικά συμβούλια δεν πιέσουν τους κυβερνητικούς δημοτικούς συμβούλους να δώσουν λύση σε ζητήματα επιβίωσης των εργαζομένων ποιος θα τους πιέσει;! Εάν τα δημοτικά συμβούλια αφήνουν τους κυβερνητικούς δημοτικούς συμβούλους να παριστάνουν την αντιπολίτευση, λες και είναι κυβέρνηση ακόμα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πώς θα πιεστούν αυτοί για να πιέσουν την κυβέρνησή τους;! Για τη στάση της διοίκησης του δήμου που θέλει να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, γιατί την ίδια στιγμή υπάρχουν αγωνιστές δήμαρχοι που μπαίνουν μπροστά στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των πολιτών των δήμων τους.

Πώς όμως θα πιεστεί η διοίκηση του δήμου και η κυβέρνηση ώστε να δώσουν τέλος στην ταλαιπωρία της απληρωσιάς εργαζομένων; Με την αποφασιστική στάση των ίδιων των εργαζομένων. Εάν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν αγωνιστούν για τα δίκια τους ούτε η διοίκηση του δήμου, αλλά ούτε και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι. Οι εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ σε συμμαχία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους δήμους πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να πληρώνονται στην ώρα τους. Συνολικά οι εργαζόμενοι των δήμων σε συμμαχία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα πρέπει αγωνιστικά να πιέσουν τις διοικήσεις των δήμων και τις κυβερνήσεις για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων και για τον τερματισμό της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Με τον λαό και τους εργαζόμενους αμέτοχους στις πολιτικές εξελίξεις οι διοικήσεις των δήμων και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν το αντιλαϊκό πάρτι!

Χαρίλαος Ταπαρίδης