Αρχική ΝΕΑ Την αντίθεσή της στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία εκφράζει η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Την αντίθεσή της στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία εκφράζει η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

0
Την αντίθεσή της στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία εκφράζει η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Την έντονη αντίθεσή του στην τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης (κάμερες κλπ.) στα σχολεία εκφράζει το ΔΣ της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μετά το έγγραφο του Δήμου Νεάπολης -Συκεών προς τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων με το οποίο τους ζητά να εγκρίνουν την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία της αρμοδιότητάς του λόγω των αυξημένων κρουσμάτων δολιοφθοράς σε διάφορα δημοτικά κτίρια.

Η ΕΛΜΕ τονίζει ότι η τοποθέτηση καμερών «λειτουργεί ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων και στην ελευθερία λόγου και της κριτικής, που αποτελούν την ουσία της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας. Υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και μπορεί να αποτελέσει μέσο ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά και της υπονόμευσης δημοκρατικών εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Προσθέτει ότι με την ηλεκτρονική παρακολούθηση εθίζονται οι μαθητές να δέχονται παθητικά τον έλεγχο της φυσικής παρουσίας και δράσης τους, σαν να είναι ύποπτοι, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και προσβάλλει βάναυσα την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αλλά και την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχθούν την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης.

Όσο για τη φύλαξη του σχολείου, προτείνει «την πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων φυλάκων, για όλο το διάστημα που τα σχολεία είναι εκτός λειτουργίας. Κλοπές και καταστροφές που σημειώθηκαν την περίοδο απόλυσης τους είχαν πολύ μεγαλύτερο κόστος από τη μισθοδοσία τους! Ασπίδα προστασίας για τα σχολεία θα ήταν και η ολοήμερη λειτουργία τους με εξειδικευμένο προσωπικό, ως αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας και όχι μόνο. Ζωντανά σχολεία κυψέλες δημιουργίας σε μια ζωντανή, φωτισμένη, λειτουργική και ανθρώπινη πόλη και όχι έρημα σχολειά σε απάνθρωπες “νεκροπόλεις”.

Κλειστά διδακτήρια με γκρίζους τοίχους με υπερμεγέθη κάγκελα, που πηδούν τα παιδιά για να παίξουν στις αυλές με κίνδυνο ατυχήματος και κάμερες παντού προσομοιάζουν με φυλακές. Καλλιεργούν αισθήματα αποστροφής στο σχολείο και θυμού στους μαθητές μας».

Καταλήγοντας το ΔΣ της ΕΛΜΕ δηλώνει ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα σχολεία και τις δημοτικές αρχές για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα και καλεί την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξη των σχολικών μονάδων ώστε να αποφευχθούν τέτοια μέτρα.