Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΗ τρόικα να επιτρέψει στην κυβέρνηση να δοθεί στα σχολεία επιπλέον χρηματοδότηση...

Η τρόικα να επιτρέψει στην κυβέρνηση να δοθεί στα σχολεία επιπλέον χρηματοδότηση για τις επισκευές λόγω της κακοκαιρίας

Η τρόικα να επιτρέψει στην κυβέρνηση να δοθεί στα σχολεία επιπλέον χρηματοδότηση για τις επισκευές λόγω της κακοκαιρίας.

Από την πρόσφατη κακοκαιρία σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη αντιμετώπισαν πρόβλημα που εστιάζονται κυρίως στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και ύδρευσης. Τα ίδια προβλήματα  είχαν και αρκετά σχολικά κτίρια με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να μη έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα.

Το κονδύλι που δίνει το κράτος  και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών  στους Δήμους για τις συντηρήσεις και τις επισκευές των σχολείων είναι περίπου 15€ ανά μαθητή για όλη την χρονιά. Δηλαδή για ένα 12θέσιο σχολείο 300 μαθητών, περίπου 4.500€ ή για ένα 2θέσιο νηπιαγωγείο 50 νηπίων,  περίπου 750€ το χρόνο.

Με τα χρήματα αυτά θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες κάθε χρόνο ηλεκτρολογικές επισκευές, υδραυλικές επισκευές κυρίως στις τουαλέτες των σχολείων κάτι για το οποίο διαμαρτύρονται συχνά οι γονείς, να βαφεί το σχολείο, να γίνουν όποτε χρειάζεται ξυλουργικές εργασίες ή σιδηρουργικές εργασίες, να συντηρηθούν οι λέβητες,  να επιτευχθεί η διαμόρφωση ασφαλών αύλειων χώρων, να πληρωθούν οι αναγομώσεις των πυροσβεστήρων , ή συντήρηση των ανελκυστήρων όπου υπάρχουν καθώς και κάθε άλλου είδους μικροεπισκευές που απαιτούνται  σε κάθε σχολείο.

Με απόφαση της τρόικας από το 2010, το ποσό που δίνεται  για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων έχει μειωθεί κατά 66%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά σχολεία να μην συντηρούνται επαρκώς, οι σύλλογοι γονέων ή μεμονωμένοι γονείς να αναλαμβάνουν το κόστος επισκευών στα σχολεία η να τρέχουν να μαζέψουν χορηγίες από «καλοκάγαθες εταιρίες», Διευθυντές σχολείων ή εκπαιδευτικοί να μετατρέπονται σε «μαστόρια» και οι Δήμοι να μεταφέρουν κονδύλια από άλλες δαπάνες για να χρησιμοποιηθούν για τις συντηρήσεις των σχολείων. Ορισμένοι Δήμοι καταφέρνουν και διατηρούν τα σχολεία σε αξιοπρεπές επίπεδο, οι περισσότεροι όμως όχι.

Επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο που αυξάνει το κόστος της συντήρησης των σχολείων είναι η παλαιότητά τους καθώς και η ακαταλληλότητα ορισμένων να χρησιμοποιούνται ως χώροι εκπαίδευσης όπως αποτυπώνεται και στην φωτογραφία του 24ου Νηπιαγωγείου Ευόσμου.

Το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τα χρήματα για τις επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων στους Δήμους, σε μία δόση συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πρόεκυψαν από την κακοκαιρία και προκειμένου τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια και με τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής, σε μια περίοδο έξαρσης των ιώσεων και της γρίπης, οφείλουν οι Δήμοι και οι Σύλλογοι Γονέων να απαιτήσουν έκτακτη χρηματοδότηση.

Επειδή όμως όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, ίσως υπάρξει κίνδυνος «δημοσιονομικού εκτροχιασμού» λόγω της έκτακτης χρηματοδότησης των σχολείων,  θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της  η τρόικα,  όπως δίνει άλλωστε και σε κάθε άλλο θέμα δημοσιονομικής δαπάνης.

Συνεπώς τις επόμενες ημέρες οι Δήμοι και οι Σύλλογοι Γονέων οφείλουν με παρέμβασή τους, στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης να απαιτήσουν την έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων λόγω των προβλημάτων που πρόεκυψαν από την κακοκαιρία.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως η τρόικα θα την εγκρίνει, μιας και το μόνο που φοβάται σήμερα είναι την οργή των νεαρών μαθητών για το μέλλον που τους επιφυλάσσει.

                                                                                     Χαϊδευτός Κλεάνθης

Αναδημοσίευση από το avatonpress.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ