Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΓιατί η Λαϊκή Συσπείρωση δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό του δήμου Κορδελιού -...

Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου;!

 

Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού – Ευόσμου με την οποία εξηγεί γιατί δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό του δήμου, απευθύνωντας κάλεσμα στο λαό του δήμου να πυκνώσει τις γραμμές της Λαϊκής Συμμαχίας «για να μην ζει εν έτη 2016 κανένας χωρίς ηλεκτρικό, για να μην ζει κανένας χωρίς νερό, για να μην χρειάζεται να μπει κανένας στις ουρές των συσσιτίων προκειμένου να μην πεινάσει, για να μην πέσει καμία λαϊκή κατοικία σε χέρια τραπεζίτη, για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να ζήσει ο λαός σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με τα πανανθρώπινα σοσιαλιστικά ιδανικά φάρο φωτεινό της αλλαγής». Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορδελιού – Ευόσμου είναι η παρακάτω:

          «Όπως πολλοί συνηθίζουν να λένε η ψήφιση του Προϋπολογισμού αποτελεί την κορυφαία πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Μια κορυφαία πράξη με χαμηλές κορυφές. Οι ίδιοι οι εισηγητές συμφωνούν και μας μεταφέρουν στην εισήγησή τους ότι η συνεχής υποχρηματοδότηση με πάνω από 65% μείωση των της κρατικής χρηματοδότησης μέχρι πέρυσι και επιπλέον 10% μείωση φέτος, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και το «παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας» αναγκάζουν τους δήμους σε προϋπολογισμούς στα πλαίσια του «εφικτού».  Και πράγματι έτσι είναι, με τη διαφορά ότι το εφικτό ο καθένας το προσεγγίζει διαφορετικά.

          Η Λαϊκή Συσπείρωση αποτελεί την πανελλαδική παράταξη του ΚΚΕ στους δήμους. Θα μπορούσε εύκολα να αναρωτηθεί κανείς γιατί όπου είναι αντιπολίτευση καταψηφίζει τους προϋπολογισμούς ενώ όπου είναι διοίκηση τους υπερψηφίζει, αφού τα  χαρακτηριστικά της ισοσκέλισης, της παρέμβασης του παρατηρητηρίου και της υποχρηματοδότησης ισχύουν παντού.

          Μαζί με την έλευση των μνημονίων εφαρμόστηκε στη χώρα μας και η διοικητική μεταρρύθμιση που ακούει στο όνομα Καλλικράτης. Η μεταρρύθμιση αυτή έβαλε και επίσημα ταφόπλακα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την μετέτρεψε σε Τοπική Διοίκηση, την μετέτρεψε δηλαδή σ’ έναν μηχανισμό, γρανάζι της κεντρικής εξουσίας επιφορτισμένο να ασκεί την βάναυση αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής εκάστοτε κυβέρνησης στα πλαίσια της Τοπικής Διοίκησης.

          Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας προϋπολογισμός για να υπερψηφιστεί;  Ποια είναι η κοινωνική πολιτική του δήμου;

          Δεν υπάρχει τομέας κοινωνικής πολιτικής στον οποίον να μην έχουν δώσει, οι διοικήσεις που συμφωνούν με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, χαρακτηριστικά εμπορευματοποίησης. Παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός, παιδικοί σταθμοί όλα αποτελούν πεδίο ανταποδοτικότητας και αύξησης των εσόδων του δήμου. Οι δημότες καλούνται να ξαναπληρώσουν για όλα όσα είχαν πληρώσει καταβάλλοντας την φορολογία τους στην κεντρική εξουσία, πράγμα που δεν συμβαίνει εκεί όπου είναι διοίκηση η Λαϊκή Συσπείρωση, λόγω του ότι ο προϋπολογισμός θέτει ως προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική και στην ουσία παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός, παιδικοί σταθμοί προσφέρονται δωρεάν.

Τα δημοτικά τέλη και τα τέλη κοινοχρήστων χώρων για τους επαγγελματίες παρέμειναν μεν «παγωμένα» αλλά ουσιαστικά αυξήθηκαν μιας και χρόνο με τον χρόνο το εισόδημα των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών καταβαραθρώνεται.

          Η καθημερινότητα των εργαζομένων του δήμου μας δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης;

          Στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Βορείου Ελλάδος, όπως αρέσκονται πολλοί να λένε, με τόσες χιλιάδες νέα ζευγάρια να μαστίζονται από τη φτώχεια, την ανεργία, τα κομμένα ρεύματα και τους πλειστηριασμούς, οι τοπικές αρχές πρέπει να μπαίνουν μπροστά όπως γίνεται στην Πάτρα, την Πετρούπολη, το Χαϊδάρι και την Ικαρία και να κάνουν τον δήμο «κάστρο» αντίστασης και συγκέντρωσης δυνάμεων, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που έχει ισοπεδώσει τα δικαιώματα του λαού και τους μισθούς των εργαζομένων, και όχι να μπαλώνουν λακκούβες, να αλλάζουν λάμπες και να διαμορφώνουν παρκάκια κι εκείνα παραμονές των εκλογών;!

Εάν η διοίκηση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, που εκπροσωπεί περίπου 150.000 κατοίκους, δεν σηκώσει το ανάστημά της για να αντιπαρατεθεί με την κεντρική εξουσία, ώστε να ζήσουν οι κάτοικοι εν έτη 2016 σαν άνθρωποι και όχι στα τέσσερα, δεν κάνει για διοίκηση! Οι υπόλοιποι συνδυασμοί πλαισιώνουν την στάση της διοίκησης, αποτελούν γρανάζια αυτής της πολιτικής, οι ίδιοι ψήφισαν τον αντιλαϊκό νόμο «Καλλικράτη», τον στήριξαν και τον εφάρμοσαν, όπως ψήφισαν και τις υπόλοιπες αντιλαϊκές «αναδιαρθρώσεις» είτε με τις ενέργειές τους, είτε με την σκόπιμη απραξία τους! Εμείς όμως, αλλά και ο λαός του δήμου, έχουμε πείρα. Με πύκνωση των γραμμών της Λαϊκής Συμμαχίας, φουσκώνοντας το ποτάμι των Λαϊκών Επιτροπών μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αντιλαϊκή επίθεση, να καθυστερήσουμε, να φρενάρουμε και γιατί όχι να ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα. Για να μην ζει εν έτη 2016 κανένας χωρίς ηλεκτρικό, για να μην ζει κανένας χωρίς νερό, για να μην χρειάζεται να μπει κανένας στις ουρές των συσσιτίων προκειμένου να μην πεινάσει, για να μην πέσει καμία λαϊκή κατοικία σε χέρια τραπεζίτη, για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να ζήσει ο λαός σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με τα πανανθρώπινα σοσιαλιστικά ιδανικά φάρο φωτεινό της αλλαγής.

Για την Λαική Συσπείρωση

 Λεωνίδας Β. Ναθαναηλίδης

 Λουκάς Στεφανίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ