Τελευταία

  «Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους και τα πρώην στρατόπεδα “Παύλου Μελά” και “Καρατάσου”»

  06-12-2016

  stratopedo-payloy-mela

  Την είσοδο των επιχειρηματικών συμφερόντων στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και με τη «βούλα» της Δημοτικής Αρχής, καταγγέλλει η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Παύλου Μελά.

  Υπενθυμίζεται ότι μετά από διαβουλεύσεις πάνω από δύο χρόνων για την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου, η διοίκηση του δήμου έφερε την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη για συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τη σύμβαση.

  Στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζεται:

  «Μετά από διαβουλεύσεις πάνω από δύο χρόνια για την “παραχώρηση” του πρώην στρατοπέδου “Παύλου Μελά”, η διοίκηση του δήμου έφερε την 1η Δεκέμβρη για συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τη σύμβαση παραχώρησης.

  Τελικά, κάτω από τις διαμαρτυρίες και τη δυναμική παρέμβαση πολιτών ματαιώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να ακουστούν οι απόψεις και οι θέσεις κάθε παράταξης. Επί της ουσίας όμως οι θέσεις των παρατάξεων είναι λίγο πολύ εκφρασμένες και πέρα από επιμέρους διαφοροποιήσεις που μπορεί να εκφραζόταν κατά την συζήτηση, η πορεία της δήθεν παραχώρησης του στρατοπέδου έχει ήδη δρομολογηθεί.

  Πιστεύουμε ότι η διοίκηση του δήμου δεν θα τολμήσει να κάνει επιλογές του τύπου συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ή να συνεδριάσουμε το πρωί για να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις. Μια τέτοια εξέλιξη μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και θα κάνουμε τα πάντα για να την ανατρέψουμε.

  Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι η γενίκευση της συζήτησης και η αποκάλυψη του ρόλου κάθε πολιτικής δύναμης για το τι φέρνει η καινούργια σύμβαση και τι επιφυλάσσουν για το λαό της περιοχής χέρι – χέρι κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση. Και αυτή η συζήτηση τουλάχιστον χθες δεν έγινε κατορθωτό να γίνει.

  Επιμένουν στην καταστροφή ελεύθερου χώρου τουλάχιστον 62 στρεμμάτων (54 στρέμματα που προβλέπονται κτίρια του στρατού και 8 στρέμματα για την εκκλησία που ήδη τα περιέφραξε βέβαια για να προχωρήσουν οι οποιοιδήποτε κρυφοί σχεδιασμοί της). Όταν το πράσινο είναι ελάχιστο στις υποβαθμισμένες Δυτικές Συνοικίες. Όταν λείπουν κοινόχρηστοι χώροι καταφυγίου σε περίπτωση έκτακτων αναγκών. Όταν οι λαϊκές οικογένειες στερούνται το οξυγόνο τους, είναι έγκλημα να προωθείτε οικοπεδοποίηση και της παραμικρής γης μέσα στον αστικό ιστό. Αυτοί που όταν μιλάνε για ανάπτυξη των συνοικιών και των πόλεων εννοούν το να σχεδιαστεί κτίσιμο παντού, τους μόνους που ευνοούν είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι εργολάβοι των αντιπαροχών.

  Η μη λειτουργία ολόκληρου του χώρου του πρώην στρατοπέδου “Παύλου Μελά” σαν αποκλειστικά περιβαλλοντικός-οικολογικός χώρος πρασίνου και αναψυχής, ελεύθερος για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών του, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, μόνο επιβάρυνση θα έχει στη ζωή των λαϊκών οικογενειών και θα προσθέσει νέα βάρη και χαράτσια στις πλάτες τους.

  Επί της ουσίας η σύμβαση παραχώρησης νομιμοποιεί τους ευρύτερους σχεδιασμούς κυβερνήσεων – κεφαλαιοκρατών – δανειστών που θέλουν τους ελεύθερους χώρους των στρατοπέδων, της γης μας και του πλούτου μας, να τεθούν στην υπηρεσία εξασφάλισης επιπλέον κερδών για να βρουν διέξοδο από την κρίση του δικού τους συστήματος, που οι ίδιοι και μόνο αυτοί δημιούργησαν.

  Βαρύτατες οι ευθύνες της διοίκησης του Δήμου Παύλου Μελά γιατί:

  • Στο όνομα του ρεαλισμού αποδέχεται και προωθεί όλους αυτούς τους σχεδιασμούς από κοινού με την κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που απαιτεί ποσοστό 10% από τα κέρδη που θα έχει η εμπορευματοποίηση των ωφελειών του πρώην στρατοπέδου.
  • Στο όνομα της έλλειψης χρημάτων αποδέχεται και προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων χώρων και αυτό φαίνεται καθαρά μέσα από την προωθούμενη σύμβαση, όπου στο όνομα εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων διερευνά τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών! Αλήθεια, τι θα κάνουν οι ιδιώτες επενδυτές μέσα στο χώρο του “Παύλου Μελά”, προφανώς δεν θα κερνάνε τους επισκέπτες, αλλά σε κάθε τους βήμα οι λαϊκές οικογένειες μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου θα πρέπει να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη!
  • Αντί να διεκδικεί επαρκή και πλήρη χρηματοδότηση για να εκτελεστούν όλα τα αναγκαία έργα και υπηρεσίες που απαιτούνται για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής στον Παύλου Μελά, ανοίγει το δρόμο για να μπουν τα ισχυρά συμφέροντα στους ελεύθερους χώρους της περιοχής.

  Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής, που απαιτούν βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στις γειτονιές τους. Δεν έχουν καμιά σχέση με την προστασία της λαϊκής περιουσίας, με τη δημιουργία στους χώρους των πρώην στρατοπέδων πράσινου, που θα δώσει ανάσα ζωής στην πόλη μας.

  Οι ελεύθεροι χώροι και τα στρατόπεδα πρέπει να γίνουν περιβαλλοντικοί – οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

  Κεφάλαιο και πλουτοκρατία, μαζί με τις κυβερνήσεις, τα κόμματά τους και τις δυνάμεις τους στους δήμους, όπως κατεδαφίζουν τα λαϊκά δικαιώματα για να αυξήσουν τα κέρδη τους, βάζουν στο στόχαστρο τη λαϊκή περιουσία και τους ελεύθερους χώρους.

  Ας μην τους κάνουμε τη χάρη. Μπορούμε να τους σταματήσουμε και να τους ανατρέψουμε. Όλοι μαζί εργάτες, υπάλληλοι, μικροεπαγγελματοβιοτέχνες, γυναίκες, νεολαία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε μια πλατιά Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στο κεφάλαιο και τις επιδιώξεις του.

  Τα μεγάλα λόγια που λένε αρκετοί για το περιβάλλον δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι όπως και σε όλη τη ζωή μας, έτσι και στο περιβάλλον το δίλημμα είναι ένα: “Με την πλουτοκρατία και τα μονοπώλια ή με το λαό;”.

  Συναγερμός

  Για να μην περάσουν τα σχέδια επιχειρηματιών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Για να απομονωθούν η αδράνεια και η ενδοτικότητα της σημερινής διοίκησης του Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και άλλων δυνάμεων που με τη μια ή την άλλη μορφή συναινούν σε αυτές τις πολιτικές.

  Απαιτούμε τώρα

  Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους και τα πρώην στρατόπεδα “Παύλου Μελά” και “Καρατάσου” τα οποία πρέπει να γίνουν περιβαλλοντικοί – οικολογικοί χώροι πρασίνου.

  Να αποσυρθεί τώρα ο αντιλαϊκός τους σχεδιασμός. Καλούμε τους μαζικούς φορείς, σωματεία και συλλόγους του δήμου μας και όλης της Θεσσαλονίκης να οργανώσουν μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις».

  You must be logged in to post a comment Login