Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΗ συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Κορδελιού – Ευόσμου για την μόλυνση του...

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Κορδελιού – Ευόσμου για την μόλυνση του περιβάλλοντος

rypansh-molynsh-atmosfairikh-perivallon

Στις 23 Νοέμβρη το απόγευμα συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου έχοντας ως πρώτο θέμα την μόλυνση του περιβάλλοντος. Τελικά εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος το δημοτικό συμβούλιο δεν συζήτησε τα υπόλοιπα θέματα τα οποία θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Η συζήτηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο δήμο κράτησε παραπάνω από τρεις ώρες.

Κατά τη συζήτηση του θέματος η ομάδα «η αναπνοή είναι δικαίωμα» έκανε τις παρακάτω προτάσεις:

  • Περιβαλλοντική μελέτη με έρευνα από πιστοποιημένο φορέα για τους ρύπους, που θα χρησιμοποιηθεί δικαστικά και υγειονομικά.
  • Ο δήμος έχει την ευθύνη να προασπίσει το συμφέρον των πολιτών δικαστικά σε εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
  • Ενημέρωση μέσω ιστοσελίδων για τις ενέργειες του δήμου.
  • Στελέχωση ιατρείου στο Κορδελιό.
  • Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
  • Εκτεταμένη δενδροφύτευση.

Η ομάδα «η αναπνοή είναι δικαίωμα» τάχθηκε κατά των χορηγιών από τα ΕΛΠΕ και ζήτησε την άποψη των παρατάξεων γι’ αυτό το θέμα, ενώ τόνισε ότι η εκδήλωση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την μόλυνση του περιβάλλοντος στο δήμο γίνεται μετά από πίεση των δημοτών!

Ο πρώην δήμαρχος κύριος Λαφαζανίδης εξέθεσε το ιστορικό ενεργειών που έκανε στο παρελθόν και κάλεσε τα ΕΛΠΕ να αποδείξουν την αθωότητα τους γιατί όπως είπε ο δήμος δεν έχει χρήματα για τέτοιες έρευνες.

Ο κ. Σωτηράκης ζήτησε προτάσεις και μέτρα μακριά από λαϊκισμούς.

Ο κ. Μπαλτάς από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την ευρωπαϊκή οδηγία «ο ρυπαίνων πληρώνει» και ζήτησε την ακύρωσή της ενώ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις οι περιφέρειες και οι δήμοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον λαϊκό παράγοντα.

Ο κ. Ναθαναηλίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι διαχρονικό πρόβλημα και οπωσδήποτε δεν είναι ούτε άχρωμο ούτε άοσμο, γιατί αποτελεί βασικό πυλώνα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εις βάρος της υγείας των πολιτών. Ο κ. Ναθαναηλίδης εξέθεσε το ιστορικό των παρεμβάσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο, και αναφέρθηκε στην επερώτηση που έγινε στη Βουλή από το ΚΚΕ την πρόταση του οποίου ουσιαστικά υιοθέτησε η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του υπάρχοντος σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό. Ο κ. Ναθαναηλίδης στη συνέχει είπε ότι την Λαϊκή Συσπείρωση δεν την ενδιαφέρει απλά η οσμή αλλά γενικά η ποιότητα του αέρα που αναπνέει ο κόσμος, αναφέροντας στο σημείο αυτό την ετήσια μελέτη περιβαλλοντικής ρύπανσης η οποία εμφανίζει τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου από τους πιο καθαρούς στη χώρα και την οποία η Λαϊκή Συσπείρωση αμφισβητεί αφού λείπουν από αυτήν μετρήσεις από 80 έως 120 ημέρες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε την διοίκηση του δήμου για την αποδοχή χορηγιών από επιχειρήσεις για δύο βασικούς λόγους. Γιατί με την πρακτική αυτή αφενός αθωώνει την πολιτεία για την μη κάλυψη των βασικών αναγκών των πολιτών και αφετέρου διαφημίζει εταιρίες και εκμαυλίζει συνειδήσεις.

Ο κ. Ναθαναηλίδης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ζήτησε ο έλεγχος της ποιότητας του αέρα να είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, ενώ επισήμανε ότι η προσπάθεια των δημοτών για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος πρέπει να περάσει σε επίπεδο συλλόγων για να οργανωθεί καλύτερα και να μαζικοποιηθεί, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να επαγρυπνούν αφού η λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Η επίλυσή της μόλυνσης του περιβάλλοντος, είπε ο κ. Ναθαναηλίδης, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων καθώς ο αγώνας για την αναπνοή πρέπει να συνδυάζεται με αγώνα για την υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση  και τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τη ζωή του λαού.

Πριν μιλήσουν οι επικεφαλής των παρατάξεων ο λόγος δόθηκε στην Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων, στην πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Εύοσμου και σε προέδρους συλλόγων σχολείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ