Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Επίκληση των «κοινών αξιών» από Ομπάμα και Μέρκελ

  18-11-2016

  obama-merkel-2

  Να ξορκίσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων του μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

  Ομπάμα και Μέρκελ επικαλέστηκαν τις «κοινές αξίες του ελεύθερου κόσμου», που δεν είναι άλλες από τους πολέμους και τις επεμβάσεις για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, εξέφρασαν την αλληλοεκτίμησή τους για τη συνεργασία που είχαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ παράλληλα προσπάθησαν να κρύψουν κάτω από το χαλί τους σοβαρούς ανταγωνισμούς μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων.

  Η ατζέντα αφορούσε όλα τα «καυτά» θέματα που σχετίζονται με τις σχέσεις των δύο συμμάχων, από τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ – ΕΕ (TTIP), τον πόλεμο στη Συρία και τα άλλα μέτωπα όπου εκδηλώνονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις σχέσεις με τη Ρωσία, μέχρι τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Πάντως, από τις επίσημες δηλώσεις τους απουσίαζε κάθε αναφορά στο ελληνικό κρατικό χρέος.

  «Το ΝΑΤΟ ήταν ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας με νόημα πως αυτό ίσχυε ανεξάρτητα αν ο πρόεδρος ήταν Ρεπουμπλικάνος ή Δημοκρατικός. Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη «δέσμευση» των ΗΠΑ με την Ευρώπη και μίλησε για την ανάγκη «να διατηρηθεί η συνοχή της ΕΕ». Επίσης εξέφρασε την ελπίδα του να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ΤΤΙP.

  Ο Μπάρακ Ομπάμα κράτησε υψηλούς τόνους (αισθητά υψηλότερους σε σχέση με την Άγκελα Μέρκελ) ως προς τις σχέσεις με τη Ρωσία, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ευχήθηκε ο Ντόναλτ Τραμπ «να αντιμετωπίσει τη Ρωσία χωρίς να αποκλίνει από τις δικές μας αξίες».

  Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως «η παγκοσμιοποίηση πρέπει να εφαρμόζεται με ανθρώπινο και σωστό τρόπο», ενώ απευθυνόμενη περισσότερο στο νικητή των αμερικανικών εκλογών επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει να φτάσουμε σε οπισθοδρόμηση», ζητώντας να μη θιγούν οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Επιπλέον εξέφρασε τη δέσμευση της Γερμανίας προς το ΝΑΤΟ, προαναγγέλλοντας αύξηση των αμυντικών δαπανών.

  Στο θέμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι «απαιτείται πολιτική λύση και βέβαια είναι απαραίτητη η συνεργασία με τις ΗΠΑ», ενώ απέφυγε να μιλήσει για νέες κυρώσεις, σημειώνοντας τις σχέσεις που έχουν με τη γείτονα στην Ευρώπη, Ρωσία.

  Η Άγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η γερμανική ενοποίηση και η απελευθέρωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ», ευχαριστώντας τες επί της ουσίας για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη.

  Σε κοινό τους άρθρο στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschafts Woche», ο Μπάρακ Ομπάμα και η Άγκελα Μέρκελ εκφράζουν την ελπίδα τους να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διατλαντικές σχέσεις και με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. Το άρθρο έχει τον τίτλο «Το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων» και εκφράζει τη διάθεση τμημάτων του κεφαλαίου στις δυο χώρες να συνεχιστεί η στρατηγική σχέση στο ΝΑΤΟ, καθώς και να ολοκληρωθεί η πολύχρονη διαπραγμάτευση για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΗΠΑ – ΕΕ.

  Σήμερα Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

  You must be logged in to post a comment Login