Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας

  05-11-2016

  turkey-ertogan-isis-islamiko-kratos

  Στην επιχείρηση που ξεκίνησε χθες στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, με εντολές προσαγωγής 15 στελεχών του κουρδικού κόμματος HDP, ο δικαστής διέταξε την προφυλάκιση του προέδρου του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της συμπροέδρου Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και άλλων τεσσάρων βουλευτών του κόμματος. Τρεις από τους υπόλοιπους προσαχθέντες βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα. Η διαδικασία για τους υπόλοιπους βουλευτές του κουρδικού κόμματος είναι σε εξέλιξη ενώ δύο βουλευτές για τους οποίους εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται στο εξωτερικό.

  Στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, όταν το κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έφτασε στο σπίτι του, ο πρόεδρος του κόμματος Ντεμιρτάς δεν τους άνοιξε την πόρτα. Έσπευσαν έξω από το σπίτι οι δικηγόροι του και στελέχη του κόμματος. Μετά από ώρα αντίστασης η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή του Ντεμιρτάς.

  Σε βάρος των στελεχών του κόμματος είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον εισαγγελέα επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν ενώ είχαν κληθεί από τον εισαγγελέα. Πρέπει να σημειωθεί ότι με τροποποίηση του συντάγματος που είχε περάσει από τη Βουλή το Μάιο είχε αποφασιστεί η άρση της ασυλίας των βουλευτών του κόμματος.

  Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι ηγέτες και τα άλλα στελέχη του HDP συνελήφθησαν αφού είχαν αρνηθεί να καταθέσουν σχετικά με τις έρευνες για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με τους εκπροσώπους όλων των άλλων κομμάτων, μόνο ένα στέλεχος του HDP προσήλθε κανονικά να καταθέσει και γι’ αυτό «κινητοποιήθηκαν» οι αρμόδιες υπηρεσίες.

  Θυμίζουμε πάντως, ότι ειδικά σε βάρος των Ντεμιρτάς και Γιουκσεκντάγκ έχουν επανειλημμένα κατατεθεί αιτήσεις για την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας, με την κατηγορία της σύνδεσης με «τρομοκρατικές οργανώσεις» (βλ. ΡΚΚ). Ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες μεταξύ των οποίων «σύσταση οργάνωσης για εγκληματικές πράξεις», ότι «είναι μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», «διάπραξη εγκλήματος εν ονόματι της οργάνωσης», «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» και «εξύβριση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

  Μετά από μηνύματα που άρχισαν να στέλνουν στο Τουίτερ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα των προσαγωγών, άρχισαν να παρατηρούνται έντονα προβλήματα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για πολλές ώρες οι αρμόδιες υπηρεσίες απαντούσαν στα παράπονα των συνδρομητών λέγοντας ότι υπήρχε προσωρινό πρόβλημα στις παροχές. Πολύ αργότερα και αφού τα προβλήματα πρόσβασης αποκαταστάθηκαν, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η επιβράδυνση του διαδικτύου είναι μέτρο ασφαλείας που λαμβάνεται παροδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

  Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του ΑΚΡ στέλνει μηνύματα ότι θα κλιμακώσει τον αυταρχισμό με στόχο βέβαια πρώτα από όλα το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες που χρειάζεται να οργανωθούν για την απόκρουση της αντιλαϊκής του πολιτικής.

  Έτσι, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ» ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί πάλι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ μετά τα γεγονότα της 15ης Ιούλη: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διακινδυνεύουμε και να αφήσουμε το θέμα (σ.σ. της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας) να λυθεί από μόνο του. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να εξαρθρωθούν εντελώς (σ.σ. οι “τρομοκράτες” και όσοι διοργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος). Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης αποτελεί έναν ουσιαστικό μηχανισμό για αυτό το σκοπό. Δε μπορείς να τους αντιπαλέψεις με κανέναν άλλο μηχανισμό».

  Θυμίζουμε ότι, ήδη, η απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε για ένα ακόμα τρίμηνο και -προς το παρόν- αναμένεται να εκπνεύσει στα τέλη του Γενάρη του 2017.

  You must be logged in to post a comment Login