Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΤα μέτρα που αποφασίστηκαν για το πρόβλημα της δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού...

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το πρόβλημα της δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

rypansh-kordelio-evosmos

Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου και η ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την 1η Νοέμβρη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρεία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστα Γιουτίκα, του Δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρου Σούλα, των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Στάθη Λαφαζανίδη, Κων/νου Σωτηράκη, Ανέστη Βασιλειάδη και Θεοφάνη Παπαδόπουλου καθώς και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε διεξοδικά η έκταση και η ένταση του φαινομένου της αέριας ρύπανσης που τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται σε μεγάλη συχνότητα, εντείνοντας την ανησυχία και επιτείνοντας τα επίπεδα δυσφορίας του τοπικού πληθυσμού και ζητήθηκε η παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της δυσοσμίας και να επιλυθεί δραστικά το πρόβλημα που έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν στα κάτωθι σημεία:
1. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε να ενισχύσει άμεσα τον υφιστάμενο σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό, μέσω του «Πράσινου Ταμείου», για την αγορά νέων οργάνων μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων τους οποίους δεν μετρούν σήμερα τα υπάρχοντα όργανα.
2. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χημείας του ΑΠΘ θα εκπονήσουν ερευνητικό πρόγραμμα για το είδος των χημικών ουσιών που προκαλούν την έντονη δυσοσμία, ώστε να εντοπιστούν οι πιθανές πηγές των ρύπων. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 12 – 18 μήνες και θα γίνονται μετρήσεις σε 24ωρη βάση. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την αγορά εξοπλισμού όπως και την δαπάνη απασχόλησης του απαιτούμενου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
3. Ζητήθηκε από το Υπουργείο να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στην περιοχή, όπως και να συνδράμει στους ελέγχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
4. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος θα επισκεφτεί την περιοχή στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να αποκτήσει προσωπική άποψη του προβλήματος και να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες
5. Στο τέλος ετέθη και το μεγάλο πρόβλημα της συνθήκης SEVESO και της εξ αυτής επιπτώσεις όχι μόνο στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς κατά την επίσκεψη του υπουργού στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου στις αρχές του Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ