Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Με αντιπαραθέσεις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

  22-10-2016

  ee

  Με αποφάσεις για παραπέρα μέτρα «προστασίας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους, στο όνομα της αντιμετώπισης των «αθέμιτων» εμπορικών πρακτικών ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) στις Βρυξέλλες.

  Μέτρα «εμπορικής άμυνας» στο φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών

  Για την εμπορική πολιτική της ΕΕ το Συμβούλιο, επικαλούμενο τη διαφύλαξη του ανταγωνισμού και τη διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου, επισημαίνει στα «συμπεράσματά» του ότι απαιτούνται μέσα «εμπορικής άμυνας» που θα αποτυπωθούν σε «μια επείγουσα και ισορροπημένη συμφωνία», στη βάση της ανακοίνωσης της Κομισιόν με τίτλο «Προς μια ισχυρή εμπορική πολιτική της ΕΕ προς όφελος της απασχόλησης και της ανάπτυξης».

  Οι συζητήσεις για την «εμπορική άμυνα», «σκόνταψαν», στο ναυάγιο της διαπραγμάτευσης με τον Κανάδα, για την σύναψη της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου CΕΤΑ, καθώς η γαλλόφωνη Βαλλονία του Βελγίου επέμεινε στην άρνησή της να επικυρώσει τη συμφωνία, υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Χωρίς τη συγκατάθεση και των πέντε τοπικών κυβερνήσεών του όμως το Βέλγιο δεν μπορεί να στηρίξει τη «Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» με τον Καναδά.

  Η υπουργός Εμπορίου του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ «διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τους Βαλλόνους και επιστρέφει στον Καναδά», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές οι συνομιλίες για τη «σωτηρία» της Ceta δεν στέφθηκαν από επιτυχία. Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της σύναψης της συμφωνίας με τον Καναδά (CETA) και παραπέμπει στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στα εκκρεμή ζητήματα.

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον προστατευτισμό και στην προστασία των συμφερόντων κάποιου. Ο δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, επικαλέστηκε το παράδειγμα των ΗΠΑ, που «προστάτευσαν τον τομέα της χαλυβουργίας τους πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η Ευρώπη, ενώ η Κίνα έχει τεράστια υπερπαραγωγή χάλυβα».

  Ανεβαίνουν οι τόνοι στην κόντρα με τη Ρωσία

  Παράλληλα, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανεβάζει τους τόνους απέναντι στη Ρωσία, καταδικάζοντας «απερίφραστα τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι» και τους«καλεί να θέσουν τέρμα στις φρικαλεότητες και να λάβουν επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας».

  Ζητά άμεση παύση των εχθροπραξιών και την επανέναρξη αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ δηλώνει ότι «η ΕΕ εξετάζει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι φρικαλεότητες», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

  Αποφάσεις για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού

  Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και τον πιο ασφυκτικό έλεγχο στο ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστίασε στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, προσδιορίζοντας την έναρξη ισχύος του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Όπως αναφέρεται στα «συμπεράσματα», «τα κράτη – μέλη στελεχώνουν και εφοδιάζουν με εξοπλισμό την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ώστε να επιτευχθεί πλήρης ικανότητα για ταχεία αντίδραση και επιστροφές έως το τέλος του έτους».

  You must be logged in to post a comment Login