Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚαταλήφθηκε η Πρυτανεία του ΑΠΘ για τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες

Καταλήφθηκε η Πρυτανεία του ΑΠΘ για τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες

mas-foithtikes-esties

Στην κατάληψη της πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν προχωρήσει από το πρωί της Πέμπτης εστιακοί φοιτητές που συσπειρώνονται στις γραμμές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο πλαίσιο των σημερινών πανελλαδικών δράσεων στις οποίες προχωρούν Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητώνσε όλη τη χώρα.

Οι φοιτητές αντιδρούν στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα στέγασης για χιλιάδες φοιτητές – σπουδαστές, οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους.

Η σημερινή δράση άλλωστε είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με αφορμή το απαράδεκτο χαράτσι που ζητούν από φοιτητές, ακόμη κι αν οικογένειές τους αδυνατούν να πληρώσουν.

Οι φοιτητές αναδεικνύουν επίσης την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύνολο των εστιών σε όλη τη χώρα, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της δημόσιας Παιδείας από όλες τις κυβερνήσεις: Ελάχιστες δομές, κακοσυντηρημένες, χωρίς επαρκή φύλαξη και καθαριότητα, χωρίς βασικές παροχές όπως ζεστό νερό ή θέρμανση, με κινδύνους ακόμη και για την υγεία των φοιτητών.

Οι φοιτητές απαιτούν κάλυψη όλων των αιτήσεων για φοιτητική στέγη και κονδύλια για να πάρουν ανάσα οι απαξιωμένες υπάρχουσες δομές. Επίσης αντιδρούν σε κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα, επιβολή ενοικίων στις ήδη υπάρχουσες εστίες και ζητούν ανέγερση νέων εστιών με βάση τις ανάγκες στέγασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ