Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΕπερώτηση για την δυσοσμία σε Κορδελιό και Εύοσμο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Επερώτηση για την δυσοσμία σε Κορδελιό και Εύοσμο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

rypansh-molynsh-atmosfairikh-perivallon-2

Επερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση»σχετικά με το πρόβλημα δυσοσμίας που υπάρχει στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, το κείμενο:

«Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου στην ΠΕ Θεσσαλονίκης γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε καθημερινή βάση και συνήθως τις βραδινές ώρες παρατηρείται δυσοσμία στο δήμο. Συγκεκριμένα, επικρατεί έντονα η χαρακτηριστική οσμή του υγραερίου στην ατμόσφαιρα του δήμου και συνοδεύεται από τσούξιμο στο λαιμό.

Το πρόβλημα της δυσοσμίας είναι χρόνιο, με περιόδους έξαρσης και ως εκ τούτου είναι ζήτημα που έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στην ποιότητα ζωής τους.

Είναι γνωστό ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στην ευθύνη του οποίου είναι ο εγκατεστημένος σταθμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο δήμο, δεν μπορεί, μέχρι τώρα, να εντοπίσει τα αίτια της δυσοσμίας.

Οι αέριοι ρύποι που καταγράφονται στο συγκεκριμένο σταθμό είναι οι εξής:

  • CO
  • NO, NO2
  • SO2
  • Αιωρούμενα Σωματίδια (PM10)
  • Όζον (Ο3)
  • Μετεωρολογικά Στοιχεία

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι παραπάνω αέριοι ρύποι εμφανίζουν τιμές κάτω από τα όρια που θέτει η νομοθεσία, εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια που μερικές μέρες, ειδικά το χειμώνα, ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 50 μg/m3.

Το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί η αιτία της δυσοσμίας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας μπορεί να οφείλεται σε απουσία ελέγχων, ελλείψεις στη διαδικασία, απουσία κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. απουσία μετρητών υδρόθειου, μερκαπτάνης, πτητικών υδρογονανθράκων) κ.λπ.

Την ίδια ώρα η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, τροποποιώντας το πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών Ιδίων Πόρων της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης και τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας απένταξε το έργο “Προσδιορισμός μερκαπτανών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης” για το έτος 2016.

Επειδή σε κάθε περίπτωση, η έκθεση των κατοίκων σε επικίνδυνους ρύπους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Επειδή, επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός ατυχήματος μεγάλης έκτασης (φωτιά, έκρηξη) με σοβαρότατες επιπτώσεις στην περίπτωση που η δυσοσμία οφείλεται σε διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Επειδή η μη λήψη μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους (εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες), αλλά εγκυμονεί κινδύνους και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Επειδή οι αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης αδειών για τις επιχειρήσεις και την περιβαλλοντική νομοθεσία, τις οποίες προωθούν οι διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, στο όνομα της “μείωσης της γραφειοκρατίας”, ανοίγουν ακόμα περισσότερο το δρόμο για μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Επειδή με το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, καθώς και το σύνολο του συστήματος που αφορά στην πρόληψη της εργασιακής και δημόσιας ασφάλειας και υγείας παραμένει και επιδεινώνεται μέσω και της σκόπιμης υπονόμευσης των ελεγκτικών μηχανισμών (ελάχιστοι επιθεωρητές, ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.) και του γεγονότος ότι ο προσανατολισμός των ελέγχων, μέσα από την ίδια τη νομοθεσία, δεν εστιάζει στην ευθύνη των επιχειρήσεων που αξιοποιούν και την αυτήν και τα “παραθυράκια” της.

Επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:

α) Σε ποιες άμεσες ενέργειες -με ό,τι αυτό απαιτεί σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό- θα προβεί η Διοίκηση της ΠΚΜ προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν τη δυσοσμία στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα;

β) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση της ΠΚΜ, ώστε οι έλεγχοι και ο καταλογισμός ευθυνών να προσανατολίζονται στις επιχειρήσεις που ευθύνονται για το πρόβλημα;

γ) Σε ποιες ενέργειες και παρεμβάσεις, μετά και τον εντοπισμό των αιτιών του προβλήματος, θα προβεί η Διοίκηση της ΠΚΜ, για την άμεση προστασία του πληθυσμού για την αποκατάσταση πιθανών προβλημάτων υγείας με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή του;

δ) Σε ποιες άμεσες παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση θα προβεί η Διοίκηση της ΠΚΜ για το πλαίσιο αδειοδότησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας;».

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ