Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Κανένας φοιτητής έξω από την εστία»

«Κανένας φοιτητής έξω από την εστία»

mas-metwpo-agwna-spoydastwn

Να δώσουν σε όλους τους φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση δωμάτιο στην Εστία επειδή η οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους σε συνθήκες επίθεσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του κουαρτέτου, των μεγαλοεπιχειρηματιών κάνει απαγορευτικό το ποσό των 200-300 ευρώ που χρειάζεται να πληρώσουν μηνιαία για ενοίκιο, ζητά η Γραμματεία ΜΑΣ Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία αναφέρει:

«Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε και το ΑΠΘ υποδέχεται εκατοντάδες φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση για δωμάτιο στην Εστία επειδή η οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους σε συνθήκες επίθεσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του κουαρτέτου, των μεγαλοεπιχειρηματιών κάνει απαγορευτικό το ποσό των 200-300 ευρώ που χρειάζεται να πληρώσουν μηνιαία για ενοίκιο.

Την ίδια ώρα στη Φοιτητική Εστία Θεσσαλονίκης, που διοικητικά υπάγεται στην Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ και την Πρυτανική Αρχή και οικονομικά χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), τα κενά δωμάτια σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας είναι 112, ενώ οι αιτήσεις από πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές είναι 319!!!

Με λίγα λόγια, η στέγαση και παραμονή στην πόλη 207 φοιτητών στο ΑΠΘ βρίσκεται στον αέρα, με τις υποσχέσεις να περισσεύουν, αλλά να μη λύνουν το πού θα μένουν αυτοί οι συνάδελφοι, αφού λένε ότι με βάση τις ορκωμοσίες του επόμενου διαστήματος θα αδειάσουν κι άλλα δωμάτια!

Η αντιλαϊκή πολιτική για την Ανώτατη Εκπαίδευση που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει με πυγμή η ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πιστή στις κατευθύνσεις των ΕΕ – ΔΝΤ οδήγησαν τις σχολές μας:

Σε οικονομική ασφυξία με μείωση του κρατικού προϋπολογισμού στο 80% σε σχέση με το 2010.

Σε αδυναμία διεξαγωγής των μαθημάτων και συνολικά σε χτύπημα στην ολοκληρωμένη μόρφωσή μας με τις τραγικές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και υποδομών, με αίθουσες που στοιβαζόμαστε κατά εκατοντάδες και μας διώχνουν από την πρώτη μέρα από το μάθημα.

Σε χτύπημα της φοιτητικής μέριμνας με παράδοση της σίτισης στον ιδιώτη και εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, στην ανυπαρξία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους φοιτητές που έχουν ανασφάλιστους γονείς!

Σε τριτοκοσμική κατάσταση τις εστίες χωρίς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, φύλαξη και προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες των οικοτρόφων!

Δεν έφταναν όμως όλα αυτά! Εκτός από αυτούς που θα μείνουν χωρίς δωμάτιο επειδή δεν υπάρχουν υποδομές, ΟΣΟΙ πάρουν δωμάτιο θα πληρώσουν χαράτσι – φοιτητικό ΕΝΦΙΑ 60 με 150 ευρώ για να πάρουν κλειδί!

Τέρμα πια στην κοροϊδία! Πελάτες στο Πανεπιστήμιο ΑΕ δεν θα γίνουμε! Δώστε τώρα κλειδιά σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

Πάρτε λεφτά από τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τις τράπεζες για να μη μείνουν οι φοιτητές στο δρόμο και παρατήσουν τις σπουδές τους!

Διεκδικούμε:

  • Όσοι έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να πάρουν επίδομα ενοικίου, να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία με ευθύνη του Πανεπιστημίου!
  • Όσοι πάρουν δωμάτιο να μην πληρώσουν ούτε μισό ευρώ από την τσέπη τους για να πάρουν κλειδί!
  • Να γίνουν τώρα επισκευές, προσλήψεις προσωπικού, να παρθούν μέτρα ασφαλείας στα κτίρια των Εστιών, να ανεγερθούν νέες Εστίες στην ευθύνη του κράτους για να καλύψουμε τις ανάγκες μας στη δωρεάν στέγαση!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ