Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Τα παζάρια κυβέρνησης – κουαρτέτου για το χρέος συνεχίζονται

12-10-2016

eurogroup-10

Με αιχμή το ελληνικό κρατικό χρέος συνεχίζεται η διελκυστίνδα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, αντανακλώντας γενικότερες αντιθέσεις για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και γενικότερα, ενώ παράλληλα όλες οι πλευρές ομονοούν στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών πραγματοποίησαν κρυφή συνάντηση για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η οποία κατέληξε σε «πολιτικό αδιέξοδο» για το θέμα του χρέους, σύμφωνα με πηγές του κουαρτέτου που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ και το «euro2day».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ο Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM και συζήτησαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, τη δεύτερη αξιολόγηση και το ρόλο του ΔΝΤ.

Οι πηγές ανέφεραν ότι τα ρεπορτάζ για παραμονή του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου δεν είναι νέα, συζητούνται εδώ και καιρό, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αλλά δεν υπάρχει απόφαση ακόμα.

Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, το «euro2day» επισημαίνει ότι η συνάντηση στην Ουάσιγκτον έβγαλε «λαγό» καθώς υπήρξε ομοφωνία: Η στάση παραμένει σκληρή και ενιαία, ο «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί εάν ο προϋπολογισμός του 2017 δεν είναι επαρκής και ρεαλιστικό deadline για την ολοκλήρωσή της είναι οι αρχές του 2017 παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, πηγές που επικαλείται το πρακτορείο MNI θεωρούν ότι είναι μη ρεαλιστικό να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου.

Μετά τις γερμανικές εκλογές η συζήτηση

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), αναφέρεται στη διαμάχη για το ελληνικό χρέος και στη στάση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την έκπληξή του μετά τις διαβουλεύσεις των υπ. Οικονομικών για τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον. Ο κ. Λίπτον είχε ανακόψει προηγουμένως τις προσδοκίες των χωρών της Ευρωζώνης ότι το Ταμείο θα αποφάσιζε μέχρι το τέλος του χρόνου την παραμονή του στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Έχει την εντύπωση, δήλωσε ο Σόιμπλε, ότι ο κ. Λίπτον δεν γνωρίζει τη συμφωνία του Μαΐου μεταξύ του Εurogroup και του ΔΝΤ, πράγμα που δεν είναι “τρομερό”, αφού ο κ. Λίπτον δεν είναι αρμόδιος για την Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν κατανοεί γιατί ο αναπληρωτής διευθυντής εκφέρει καν απόψεις για την Ελλάδα», γράφει η FAΖ.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να κρατήσει την ελληνική υπόθεση χαμηλά. Το πρώτιστο μέλημά του είναι να καταπνίξει εν τω γενέσθαι τη διαμάχη που προκάλεσε το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρει, αφού αλλιώς το χρέος αυτό δεν θα είναι βιώσιμο. Αυτό το ξέρει κι ο ίδιος ο Σόιμπλε. Μόνο που δεν θέλει να μιλά γι’ αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές».

Χαμηλώνει ο πήχης 

Ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» εκτιμά ότι η απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ αποτυπώνει βελτίωση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και θεσμών, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος το πρόγραμμα να βρεθεί εκτός τροχιάς παραμένει υψηλός. Για το 2017, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8%, αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Όμως και στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 εκτιμάται από 1,5% έως 2%, έναντι 2,7% που προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Για το 2016, το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι θα υπάρξει ύφεση 0,3% με 0,5%.

«Αν και η ακριβής τιμή που θα λάβει τελικά η μέτρηση του ρυθμού ανάπτυξης το τρέχον έτος έχει γίνει πρόσφατα αντικείμενο σημαντικού ενδιαφέροντος, η πραγματική σχετική της σημασία είναι περιορισμένη. Αυτό που έχει σχετικά μεγαλύτερη σημασία είναι αν δημιουργούνται σταδιακά οι συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», σημειώνει το ΙΟΒΕ.

You must be logged in to post a comment Login