Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Ζητούν νέα μείωση συντάξεων και νέα αντιλαϊκά μέτρα

24-09-2016

dnt-3

Νέα μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών για τους μισθωτούς και συνέχιση των αντεργατικών ανατροπών προτείνει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, ενώ για το χρέος και το πρωτογενές πλεόνασμα εκφράζει παρόμοιες θέσεις με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης.

«Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ταμείου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την ολοκλήρωση των επαφών του κλιμακίου του ΔΝΤ με την κυβέρνηση για την κατάρτιση της έκθεσης.

Επί της ουσίας, το Ταμείο ζητάει να περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις και να αυξηθεί η φοροαφαίμαξη του λαού για να στηριχθούν οι επενδύσεις του κεφαλαίου και η καπιταλιστική ανάκαμψη, ενώ ως «τυράκι» χρησιμοποιεί την παροχή ορισμένων ψιχίων για τους πλέον εξαθλιωμένους. Έτσι, το Κείμενο των Συμπερασμάτων, δηλαδή το προσχέδιο της έκθεσης, επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μια «δημοσιονομικά – ουδέτερη εξισορρόπηση πολιτικών μεσοπρόθεσμα με χαμηλότερες συντάξεις και με μια πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, ώστε ο δημόσιος τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη».

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενο» τον πρόσφατο νόμο-λαιμητόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, προσθέτοντας όμως πως «δεν έχει την έκταση που χρειάζεται επειδή το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10 τοις εκατό του ΑΕΠ».

Στο Φορολογικό τονίζει ότι οι τελευταίες αλλαγές δεν έχουν αντιμετωπίσει τις «πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος». Παράλληλα με την αύξηση της φορολογικής αφαίμαξης των μισθωτών συστήνει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές, προφανώς για λογαριασμό του κεφαλαίου, κάτι που σπεύδει να το βαφτίσει ως «κοινωνική δικαιοσύνη».

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν και να προωθήσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη», δείχνοντας ότι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αναφερόμενο στις εργασιακές σχέσεις, χαρακτηρίζει «σημαντικά βήματα μπροστά» τις αντεργατικές ανατροπές του 2011, παραδέχεται ότι «το βάρος της προσαρμογής έπεσε κυρίως στους μισθωτούς», αλλά ταυτόχρονα συστήνει να συνεχιστούν με «πιο φιλόδοξες προσπάθειες», ώστε να ευθυγραμμιστούν οι ομαδικές απολύσεις και η συλλογική δράση με τις «διεθνείς βέλτιστες πρακτικές». Θυμίζουμε πως κάτι ανάλογο υπόσχεται η κυβέρνηση ενόψει των αντεργατικών αλλαγών της δεύτερης αξιολόγησης, εστιάζοντας στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι πρέπει να μειωθούν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, τάσσεται κατά της διατήρησης«άνευ προηγουμένου πρωτογενών πλεονασμάτων» και προβάλλει την πάγια θέση του για «σημαντική ελάφρυνση του χρέους». Επιπλέον εκτιμά ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ασθενικές και υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους, ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα». 

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, Ντ. Βελκουλέσκου, υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά, ενώ επανέλαβε ότι προϋπόθεση εξακολουθεί να αποτελεί η «γενναία μείωση» του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, καλωσόρισε την άποψη του ΔΝΤ για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης δήλωσε πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα του ΔΝΤ «καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά». Πρόσθεσε πως «τα μεν Εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, το δε Ασφαλιστικό και Φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης».

You must be logged in to post a comment Login