Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Περιοδεία διαφήμισης των αντιλαϊκών μέτρων

21-09-2016

tsipras-xeria-pshla

Την αξίωση της ελληνικής άρχουσας τάξης για «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, αλλά και την ετοιμότητά της για ενεργότερη εμπλοκή στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς προέβαλε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, από τις ΗΠΑ, μιλώντας στο φόρουμ «Concordia Summit», στις ΗΠΑ.

Με το βλέμμα στους γενικότερους ανταγωνισμούς και τη διαπάλη μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους συγκεκριμένα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για να δοθεί σαφές μήνυμα στους «επενδυτές» και στις «αγορές» ότι «η Ελλάδα επιστρέφει, ότι τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν».

«Ως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Πριν το 2017 που είναι έτος εκλογών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αυτό αποτελεί ευθύνη των διεθνών πιστωτών». Παράλληλα, απέδωσε εύσημα στο «μείγμα» διαχείρισης που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, από το οποίο «ματώνει» εξίσου ο αμερικανικός λαός, επιβεβαιώνοντας ότι ο «καυγάς» αφορά αποκλειστικά το πώς μπορεί να ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. «Η Ευρώπη, ακολουθώντας μια δογματική ατζέντα λιτότητας με πρωτοβουλία των πιστωτριών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, έχει αποτύχει σε ό,τι πέτυχαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διοίκησης: Να σταματήσει η κρίση», είπε.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να διαφημίσει ορισμένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που έλαβε η συγκυβέρνηση για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος «φιλικού» στις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων, όπως η σταθερή 12ετής φορολογία για επενδύσεις άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, δεν δίστασε να αναπαράγει τις γνωστές φαιδρότητες για τη «μάχη» που δήθεν δίνει η κυβέρνηση «εναντίον της διαφθοράς και των συμφερόντων της ολιγαρχίας που ήταν συνδεδεμένα με το παλιό πολιτικό σύστημα και εμπόδιζαν τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό», τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου και γι’ αυτό έχει τη στήριξή του.

Ο Αλ. Τσίπρας προέταξε επίσης την «αδιαμφισβήτητη» γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και το γεγονός ότι αποτελεί «άγκυρα γεωπολιτικής σταθερότητας», θέλοντας να πείσει τους συμμάχους του για τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση σε μία σειρά ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προκειμένου να αναβαθμίσει η ντόπια αστική τάξη τη θέση της στην περιοχή. Εξειδικεύοντας αυτές τις υπηρεσίες, τόνισε ότι η Ελλάδα:

– Διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

– Υπηρετεί έναν κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη ως μια χώρα στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, ως χώρα που βρίσκεται στο πιο ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

– Μετατρέπεται σε κρίσιμο κόμβο Ενέργειας, Μεταφορών και Εμπορίου, σε μια περίοδο όπου αναπτύσσονται νέες οδοί φυσικού αερίου καθώς οι σιδηροδρομικές και θαλάσσιες διασυνδέσεις στην περιοχή.

– Επιδιώκει μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, προωθώντας τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή και πέρα από εμάς. Ενισχύει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους, παράλληλα με την ανάπτυξη των σχέσεων με τις αναδυόμενες οικονομίες,

– Αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και έναν αξιόπιστο συνομιλητή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, όπου η κατάσταση ασφαλείας όλο και επιδεινώνεται. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη σχέσεων με χώρες της περιοχής σε διμερές, τριμερές -από κοινού με την Κύπρο- και πολυμερές επίπεδο.

Καταστολή και εγκλωβισμός για τους πρόσφυγες 

Με ευχολόγια, αλλά και ξεκάθαρη στήριξη της πολιτικής καταστολής στα σύνορα και επαναπροωθήσεων, ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, με θέμα «Παγκόσμια στρατηγική για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Στην τοποθέτησή του, όπως και σε αυτήν στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός απέφυγε συστηματικά κάθε αναφορά στις αιτίες του προσφυγικού προβλήματος, αρκούμενος σε γενικόλογες αναφορές. Παρ’ όλα αυτά όμως ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ρεύματος, υποστηρίζοντας ότι «οι αιφνίδιες αυξήσεις στις ροές των μεταναστών προκάλεσαν ανησυχία -αν όχι φόβο- σε κοινωνίες που έχουν ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η άμεση αυτή ξενοφοβική αντίδραση λειτούργησε, πολύ συχνά, ως κέλευσμα να θυσιαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναπροωθούνται πρόσφυγες, ακόμα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα. Πολύ συχνά, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θεωρήθηκε πολυτέλεια…»!

Αφού εξέφρασε το παράπονό του για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, λέγοντας ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων», εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην πολιτική καταστολής στα σύνορα και επαναπροωθήσεων, υπερασπιζόμενος «την καλύτερη προστασία των συνόρων μας».

Ενδεικτικά, αναφερόμενος στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής της ΕΕ, τόνισε ότι «πρέπει να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί». Μάλιστα, ως πρότυπο συνεργασίας ανέφερε τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που όπως είπε «χρειαζόμαστε μια παγκόσμια, συνεκτική, συλλογική απάντηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων».

Το βράδυ της Τρίτης, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ θα μιλήσει στη σύνοδο των ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

You must be logged in to post a comment Login