Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Στο επίκεντρο των συζητήσεων νέες ανατροπές στα εργασιακά

14-09-2016

skitso-katroygkalos-baryxhmwnia

Συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη στο πλαίσιο της έναρξης της διαπραγμάτευσης για τον επόμενο γύρο των ανατροπών στα Εργασιακά. Επίσης την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη αναμένεται νέα συνάντηση, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να κάνει λόγο ότι η συζήτηση με το κουαρτέτο σ’ αυτή τη φάση είναι «αναγνωριστική», καθώς, όπως σημείωσε, αναμένει το πόρισμα της Επιτροπής των ειδικών ως τα τέλη Σεπτέμβρη για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τον Οκτώβρη.

Τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και των εταίρων της βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο διανυόμενος χρόνος αξιοποιείται στο έπακρο προκειμένου η κυβέρνηση να πετύχει τη λαϊκή συναίνεση και την ανοχή του στα μέτρα που ετοιμάζει.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο αποσκοπούσε η εκδήλωση-φιέστα που έγινε την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα, για την παρουσίαση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν του λεγόμενου ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στο ίδιο αντεργατικό πλαίσιο εντάσσεται και η εκδήλωση των Ευρωπαίων υπουργών και εργατοπατέρων που διοργανώνει την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη ο υπουργός Εργασίας στο Ζάππειο, προκειμένου από κοινού να υπερασπιστούν το περιβόητο …«ευρωπαϊκό κεκτημένο» στα εργατικά δικαιώματα, θέτοντας πλαστές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην «κοινωνική Ευρώπη» και το «βασικό σημαιοφόρο του νεοφιλελευθερισμού», όπως χαρακτήρισε σήμερα σε δηλώσεις του το ΔΝΤ ο Γ. Κατρούγκαλος.

Από τις δυο αυτές εκδηλώσεις, που αποσκοπούν στον ενταφιασμό των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων, δεν θα μπορούσε να ήταν απούσα βέβαια η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία, διά των εκπροσώπων της, νομιμοποίησε την όλη διαδικασία ζητώντας τη λήψη «διορθωτικών μέτρων», στο πνεύμα της «δίκαιης ανάπτυξης» που λανσάρει και η κυβέρνηση.

Πάντως, η εκδήλωση της Κομισιόν στην Αθήνα, με τίτλο «Διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», αποτέλεσε ένα βήμα για να ξεδιπλωθούν οι ξεκάθαρες προθέσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της για τις επικείμενες αντεργατικές ανατροπές, αποκαλύπτοντας παράλληλα το πραγματικό περιεχόμενο αυτού του ευρωπαϊκού «πυλώνα», ο οποίος θα αποτελέσει μπούσουλα στη λεγόμενη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στα Εργασιακά.

Ενδεικτική ως προς αυτό ήταν η θέση του εκπροσώπου του ΣΕΒ, Χάρη Κυριαζή, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επιδίωξη των Ευρωπαίων εργοδοτών, μέσα από τη διαβούλευση, είναι ο πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων, έτσι όπως θα διαμορφωθεί, και το αποτέλεσμα των συζητήσεων να συνεισφέρει σε μια νέα ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή (…) Ειδικότερα, η Business Europe (σ.σ. φορέας εκπροσώπησης των Ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών) και οι φορείς που την αποτελούν, θεωρούν ότι η διαβούλευση είναι σκόπιμο να επαναφέρει επικαιροποιημένες τις αρχές του flexicurity (σ.σ. ευελφάλεια, ευέλικτες μορφές απασχόλησης με δήθεν ασφάλεια για τους εργαζόμενους)».

Ουσιαστικά, η απαίτηση των Ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών είναι τα μέτρα για τα Εργασιακά να είναι στην απόλυτη υπηρεσία της επίτευξης του στόχου της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως ακριβώς επιδιώκει και η κυβέρνηση. Από αυτήν τη σκοπιά, γίνεται κατανοητή η προβολή ως αναγκαίου μέτρου της διατήρησης και γενίκευσης των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή της αποτελεσματικής ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και των αντιδράσεων.

You must be logged in to post a comment Login