Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣυμφωνία υπό προϋποθέσεις στον ΟΑΣΘ για τα δεδουλευμένα

Συμφωνία υπό προϋποθέσεις στον ΟΑΣΘ για τα δεδουλευμένα

oasth-2

Σε συμφωνία κατέληξε χθες η τριμερής συνάντηση κυβέρνησης, εργοδοσίας και σωματείου για τον ΟΑΣΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Στη συνάντηση, εκτός από τη διοίκηση του Οργανισμού και το σωματείο των εργαζομένων, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός και ο γγ Εργασίας καθώς και η γγ του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής: Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμεύτηκε να καταβάλλει το 18% των μηνιαίων εσόδων από τα κόμιστρα έναντι της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προκαταβάλλει (μαζί με την επιδότηση του Σεπτέμβρη) τα αντίστοιχα ποσά του Οκτώβρη – Νοέμβρη, «με την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους». Τέλος, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλλει «σε σύντομο χρονικό διάστημα» το ποσό των 2.400.000 ευρώ για την κάλυψη της μετακίνησης πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών για το 2016.

Αυτό που ξεχωρίζει όμως στη συμφωνία, είναι η συναίνεση όλων (διοίκησης ΟΑΣΘ, εργαζόμενων και υπουργείων) να συμμετέχουν στο διάλογο που θα οργανώσει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «για το μέλλον του ΟΑΣΘ», ο οποίος διάλογος «θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/10/2016». Θυμίζουμε ότι η αναμόρφωση του ΟΑΣΘ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και την αναδιανομή του συγκοινωνιακού έργου, προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι δεν εξασφαλίζει την άμεση και εξολοκλήρου αποπληρωμή των δεδουλευμένων τριών περίπου μηνών, η συμφωνία αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να ισχυριστεί ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ