Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Υπό Τουρκική κατοχή χωριά της Βόρειας Συρίας

  24-08-2016

  turkey-stratos-synora-syria

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία, με την επωνυμία «Ασπίδα του Ευφράτη», που μέχρι τώρα, έχει ως αποτέλεσμα την κατοχή τεσσάρων χωριών αλλά και το θάνατο δεκάδων αμάχων και τον εκτοπισμό χιλιάδων.

  Στόχος της εισβολής το «Ισλαμικό Κράτος» και οι Κούρδοι πολιτοφύλακες ξεκαθαρίζει η Άγκυρα. Τη στήριξή τους στην επιχείρηση εκφράζουν ΗΠΑ και Γερμανία, ενώ την καταδίκη της για την εισβολή εξέφρασε η Δαμασκός.

  Τουρκικές δυνάμεις, αεροσκάφη των ΗΠΑ και αντικαθεστωτικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση

  Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης την επίθεση που έχει στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την Τζαραμπλούς, πλήττοντας 81 στόχους σε 294 εξόδους που πραγματοποίησαν προς την πόλη.

  Παράλληλα, ομάδα επίλεκτων του στρατού και τεθωρακισμένα πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία. Τα τουρκικά στρατεύματα και ομάδες Σύρων αντικαθεστωτικών (που απο τις ΗΠΑ ονομάζονται «Ελεύθερος Συριακός Στρατός») πήραν τον έλεγχο των χωριών Κέκλιτσε, Κιβιρτσίκ, Ελβανίγιε και Γκιγκιντσίκ.

  Σύμφωνα με τη «Hurriyet», 20 τανκς και σχεδόν 20 οχήματα μεταφοράς προσωπικού προελαύνουν προς την πόλη Τζαραμπλούς.

  Τουλάχιστον 29 άμαχοι νεκροί λένε οι Κούρδοι – Χιλιάδες οι πρόσφυγες 

  Τουλάχιστον 29 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη κατά τη διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις τοπικών κουρδικών αρχών.

  Οι πολίτες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς την πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη Μανμπίτζ, σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμούς της κουρδικής αυτοδιοίκησης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

  Συνολικά 46 μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα κατά την επιχείρηση, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

  Στόχος το «Ισλαμικό Κράτος» και οι Κούρδοι ξεκαθαρίζει η Άγκυρα

  Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του άρχισε επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία που έχουν στόχο να σταματήσουν, όπως υποστήριξε, τις απειλές που θέτουν η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» και η κουρδική πολιτοφυλακή PYD.

  Στήριξη από την Ουάσινγκτον

  Οι ΗΠΑ προσέφεραν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους, δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

  Προς το παρόν, η υποστήριξη έχει πάρει τη μορφή της κοινοποίησης πληροφοριών και της συμμετοχής αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων και μπορεί να πάρει τη μορφή αεροπορικής υποστήριξης στο έδαφος, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ταξιδεύει με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που έφθασε σήμερα στην Τουρκία.

  Η χρονική συγκυρία της τουρκικής επιδρομής έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται την ώρα που φθάνει στην Αγκυρα ο αμερικανός αντιπρόεδρος. Επίσης, στην Άγκυρα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Μασούτ Μπαρζανί, ο οποίος συναντήθηκε, την Τρίτη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Για «θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας» κάνει λόγο το Βερολίνο

  «Η Τουρκία δρα σύμφωνα με τους στόχους του συνασπισμού εναντίον του λεγόμενου “Ισλαμικού Κράτους” όταν χρησιμοποιεί και στρατιωτικά μέσα εναντίον στόχων του ΙΚ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ και επισήμανε ότι το Βερολίνο «σέβεται το θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να ενεργήσει εναντίον των τρομοκρατικών δράσεων».

  Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Τουρκία στρέφεται παράλληλα στρατιωτικά εναντίον του ΡΚΚ, ο Μ. Σέφερ παραδέχτηκε ότι «είναι προφανές ότι ένα από τα σημαντικά συμφέροντα της Τουρκίας είναι να μην δημιουργηθεί στην άλλη πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων περιοχή υπό τον πλήρη έλεγχο των Κούρδων». Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας ως έχει, πρόσθεσε, διότι «η Τουρκία – δικαίως ή αδίκως – υποθέτει ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ του ΡΚΚ, που και από εμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, στην τουρκική πλευρά και τουλάχιστον μέρους των Κούρδων στην συριακή πλευρά».

  «Το σεβόμαστε και είμαστε της άποψης ότι αποτελεί θεμιτό δικαίωμα της Τουρκίας να ενεργήσει εναντίον των τρομοκρατικών δράσεων και σε αυτό το πλαίσιο την στηρίζουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

  Καταδικάζει η Δαμασκός

  Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας, κατήγγειλε σήμερα το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, μερικές ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης

  You must be logged in to post a comment Login