Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Παζάρια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  26-06-2016

  merkel-kameron-oland

  Τα παζάρια και η διαπάλη μεταξύ ισχυρών κέντρων που επιχειρούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους βγαίνουν στον «αφρό», στη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, για τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, αλλά για το μέλλον της ίδιας της.

  Σε ένα τέτοιο φόντο έρχονται και μια σειρά αντιφατικές τοποθετήσεις, οι οποίες αντανακλούν αυτά τα παζάρια, αλλά και αντιθέσεις στο εσωτερικό των αστικών τάξεων ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων.

  Έτσι πχ. χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, αφού υπογράμμισε ότι «η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις», δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης ΕΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, τονίζοντας σχετικά: «Ειλικρινά, δεν θα πρέπει να πάρει μια αιωνιότητα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά εγώ δεν θα ζητούσα επιμόνως τώρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα».

  Την ίδια μέρα ωστόσο, ο επίσης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φ. Β. Στάινμαγιερ τόνιζε από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 6 ιδρυτικών χωρών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο), η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από δική του πρόσκληση, ότι «λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν»…

  Στη δε Βρετανία, η πλευρά που υποστήριξε την έξοδο της χώρας από την ΕΕ δε δείχνει να βιάζεται να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. «Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει ανάγκη να επικαλεσθούμε γρήγορα το Αρθρο 50», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της εκστρατείας “Vote Leave” Μ. Ελιοτ, προσθέτοντας: «Είναι καλύτερα να κατακάτσει η σκόνη το καλοκαίρι και στο διάστημα αυτό να γίνουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη».

  Μπαίνοντας στο «ψητό» των παζαριών, ο Μ. Έλιοτ ανέφερε ότι ένας πλήρης διακανονισμός για την έξοδο της Βρετανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις πλευρές της μετέπειτα σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της βρετανικής συνεισφοράς στην ΕΕ, της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, των συμφωνιών έκδοσης και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

  Στο παιχνίδι των παζαριών εντάσσεται και η «ανεπίσημη» συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία – κατά την… «παράδοση» στην ΕΕ να επαναλαμβάνονται δημοψηφίσματα μετά από ενδοκαπιταλιστικούς συμβιβασμούς και «ανταλλάγματα». Τη σχετική φιλολογία συντηρεί σε αυτήν τη φάση η διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, στην οποία εμφανίζεται να έχουν υπογράψει περίπου 2,8 εκατομμύρια άτομα.

  Στο φόντο αυτών των διεργασιών, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε γνωστό ότι έχει συγκροτηθεί “Task Force Brexit”, μια ομάδα δηλαδή που θα είναι αρμόδια για να διαπραγματευτεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Επικεφαλής της ομάδας ορίστηκε ο Βέλγος διπλωμάτης Ντ. Ζέους, επί χρόνια αξιωματούχος στην ΕΕ.

  Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του γνωστοποίησε μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα, ο Βρετανός επίτροπος στην Κομισιόν, αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Τζόναθαν Χιλ.

  Όσο η Βρετανία παραμένει στην ΕΕ θα συνεχίσει να δικαιούται Επίτροπο στην Κομισιόν, ωστόσο ήταν προφανές ότι δε θα μπορούσε να διατηρήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο των παζαριών για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ…

  Από την πλευρά της Κομισιόν, έγινε γνωστό ότι το σχετικό χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις.

  «Φουντώνει» η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Παράλληλα με τα παζάρια για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, «φουντώνει» και η συζήτηση συνολικά για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Σε αυτά τα πλαίσια, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Ε. Μακρόν, δήλωσε χθες ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν νέο «οδικό χάρτη» ο οποίος θα πρέπει να διαμορφωθεί έπειτα από διαβούλευση με τους ψηφοφόρους και μετά να τεθεί σε δημοψήφισμα.

  «Πρώτα θα οικοδομήσουμε αυτό το νέο σχέδιο με τους ευρωπαϊκούς λαούς και μετά θα υποβάλουμε αυτόν τον νέο οδικό χάρτη, αυτό το νέο σχέδιο, σε δημοψήφισμα» δήλωσε σχετικά. «Η ιδέα δεν είναι να έχουμε 27 χωριστά δημοψηφίσματα» διευκρίνισε, αλλά «ένα αληθινό ευρωπαϊκό δημοψήφισμα με την πραγματική του έννοια».

  Ο δε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα “Bild”, δήλωσε ότι δε θεωρεί απίθανο να προκηρυχθούν δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες για την έξοδο από την ΕΕ.

  Ήδη άλλωστε, μια σειρά δυνάμεις του αστικού ρεύματος του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού» σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, θέτοντας ζήτημα διενέργειας τέτοιων δημοψηφισμάτων.

  Μεταξύ αυτών, ο γραμματέας του αντιμεταναστευτικού ξενοφοβικού ιταλικού κόμματος της «Λέγκας του Βορρά», Μ. Σαλβίνι έσπευσε να δηλώσει ότι «για το θέμα των σχέσεων με την Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες», προσθέτοντας ότι η «Λέγκα» θα αρχίσει να συλλέγει υπογραφές με στόχο να οργανωθεί και στην Ιταλία δημοψήφισμα παρόμοιο με αυτό που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία, προκειμένου, όπως λέει, η Ιταλία να ελέγξει και πάλι το νόμισμά της, τις τράπεζες, την γεωργία, την αλιεία, το εμπόριο και τα σύνορά της.

  Να σημειωθεί, τέλος, ότι «παρέμβαση» στη σχετική συζήτηση υπήρξε και από τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοκαρχαρία Τζ. Σόρος, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η ψήφος της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άνοιξε δρόμο αποσύνθεσης της ΕΕ χωρίς επιστροφή.

  «Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί τελικώς να είναι ή να μην είναι καλύτερα φεύγοντας από την ΕΕ, ωστόσο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η χώρα και ο λαός της θα υποφέρουν», έγραψε σε σχόλιό του στον ιστότοπο “Project Syndicate”. Ο ίδιος, σε άρθρο του λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα, είχε ταχθεί κατά του Brexit.

  You must be logged in to post a comment Login