Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΚοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα υδροδότησης περιοχών των δήμων Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου...

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα υδροδότησης περιοχών των δήμων Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά

 

nero-posimo

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης, περιοχών των δήμων Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά, με πόσιμο νερό, πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής και Αθανάσιος Βαρδαλής. Αναλυτικά η κοινοβουλευτική παρέμβαση παρατίθεται παρακάτω:

«Επί 65 χρόνια δραστηριοποιείται στην υδροδότηση περιοχών των Δήμων Παύλου Μελά και Κορδελιού-Ευόσμου στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, η ιδιωτική εταιρεία ύδρευσης Β. Κεφαλίδη.

Η αιτία ήταν ότι η δημόσια εταιρεία ύδρευσης, ο πρώην Οργανισμός Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, δεν νομιμοποιούνταν ούτε να υδροδοτήσει αυθαίρετα κτίσματα ούτε να κατασκευάσει δίκτυα σε περιοχές που δεν ήταν τότε ενταγμένες στο σχέδιο πόλης.

Να σημειωθεί όμως ότι η ιδιωτική εταιρία ύδρευση του κ. Κεφαλίδη Βασίλειου, που αποτελείται από τέσσερις γεωτρήσεις, τρεις υδατοδεξαμενές και δίκτυο αγωγών ύδρευσης δεν έχει εφοδιαστεί με άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης και δεν διαθέτει άδεια χρήσης νερού ή και αξιοποίησης υδατικών πόρων για τις γεωτρήσεις από την Δ/νση Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ.

Επιπλέον, υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από Δ/νση Υδάτων ΚΜ, του Δήμου Παύλου Μελά, του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Θεσσαλονίκης, της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικά :

  • Το υπ. πρ. ΔΥ/Α1/24/15049/12-7-2005 έγγραφο της Δ/νσης Υγείας της πρώην Ν.Α. Θεσσαλονίκης, με το οποίο συστήνεται για προληπτικούς λόγους να μην γίνεται χρήση του νερού του δικτύου του κ. Κεφαλίδη για πόση και μαγειρική.
  • Το υπ. αρ. πρ. ΔΥ/Α1/24/16988/10-8-2005 έγγραφο της Δ/νσης Υγείας της πρώην Ν.Α. Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το οποίο τα δείγματα ως προς τις παραμέτρους που εξετάσθηκαν (παρασιτοκτόνα-υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων) κρίθηκαν κανονικά με την σύσταση μη χρήσης του νερού για πόση –μαγειρική για προληπτικούς λόγους.
  • Αρνητική Γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την δραστηριότητα «Λειτουργία ιδιωτικής εταιρίας ύδρευσης» του «Κεφαλίδη Βασίλειου» στην περιοχή της Δ.Κ. Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. (Αριθμ. Συνεδρίασης 13η /25.07.2013, Απόφαση 95)
  • Την με αρ. πρ. 102831/12/12-02-2013 αρνητική γνωμοδότηση της Δ/νσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ.
  • Την με αρ. πρ.3430/7-5-2014 Αρνητική Απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της δραστηριότητας «Λειτουργία ιδιωτικής εταιρίας ύδρευσης» του Κεφαλίδη Βασιλείου Δ.Κ. Πολίχνης, Δ. Παύλου Μελά, του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ.

Με δεδομένο ότι:

  • Τον Δεκέμβρη του 2015, εκδόθηκε απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για την παύση λειτουργίας των αντλιοστασίων της ιδιωτικής εταιρίας ύδρευσης του Κεφαλίδη Βασιλείου.
  • «Χορηγήθηκε στην Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. για τριάντα χρόνια το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην γεωγραφική περιοχή του μείζονος πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (περιοχή δραστηριότητας της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.-παρ.1, άρθρο 20 του Ν. 2937/01). Στην εν λόγω περιοχή περιλαμβάνονται και οι δήμοι Παύλου Μελά και Κορδελιού-Ευόσμου (παρ. 1 άρθρο 26 του Ν. 2937/01)». « ….Το αποκλειστικό δικαίωμα αυτό είναι ανεκχώρητο και αμεταβίβαστο (παρ. 2 άρθρο 20 του Ν.2937/01)»]

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να δοθεί με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση η δυνατότητα υδροδότησης των προαναφερόμενων περιοχών με πόσιμο νερό και μάλιστα χαμηλής τιμολόγησης, χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών για τις τοποθετήσεις και συνδέσεις υδρομέτρων των κατοικιών τους με το ήδη κατασκευασμένο δίκτυο της ΕΥΑΘ Α.Ε.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ